Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Efter skandalen på gokartbanan – får stenhårt straff

Inträffade i oktober, nu kommer straffet

I höstas utspelades det skandalösa scener på en gokartbana i Italien, när en förare försökte kasta en bildel på en konkurrent under en VM-deltävling. Nu har han fått sitt straff och det internationella bilsportförbundet är inte nådig. 

Ni kommer säker ihåg den, vansinnesattacken under en VM-deltävling i gokart i oktober. Den professionella gokart-föraren Luca Corberi, 23, körde av banan efter en kamp om positionerna på det nionde varvet med Paolo Ippolitos,  och ledde till att Coberi tvingades bryta loppet. 

Istället för att lämna banan så slet han av fronten och försökte kasta den mot sin konkurrent som passerade på det efterföljande varvet, men missade och träffade en annan förare istället. Efter loppet fortsatte allt. Då tacklades Ippolitos av Corberi och ett slagsmål utbröt. När Corberi hölls fast kom hans pappa in i handlingarna och tacklade in Ippolitos i väggen, pappan äger förövrigt banan som deltävlingen ägde rum på. 

Efter skandalen var det många var extremt kritiska (med all rätt) till förarens beteende, däribland Formel 1-världsmästaren Jenson Button. Coberi skrev ett linlägg på Facebook där han lovade att aldrig kommer återvända till racing igen, men tog senare bort inlägget. 

Nu har Luca Corberi fått sitt straff rapporterar Motorsport.com. Det internationella bilsportförbundet, FIA, startade en utredning om vad som faktiskt inträffade och förra månaden genomfördes olika förhör. Nu har FIA beslutat att Luca Corberi stängs av från racing i 15 år. 

Hans försvarare hävdade att det italienska bilsportförbundet redan hade utdelat straff på två punkter och därmed skulle inte FIA kunna bestraffa honom ytterligare på grund av samma orsak. Dessutom argumenterades det att Corberi handlat i affekt på grund av konkurrenternas ojusta agerande. 

Tribunalen funderade på att stänga av honom från racing på livstid, men kom senare fram till att han måste ha en chans att få återvända till motorsporten efter att ha avtjänat sin sitt straff. Enligt FIA återspeglar straffet allvaret, och menar att Coberis agerande var extremt allvarligt och kunde ha lett till skador för någon av förarna som deltog i loppet. 

Därmed får han inte delta i något motorsportsevenemang som organiserats direkt, eller indirekt av FIA, eller från att utöva någon roll inom FIA. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com