Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dramat i bilder: 14-miljoners-Ferrarin slukas av eldhav

Här slukas den ikoniska Ferrari F40:n av eldslågor – i centrala Monaco.
En granne försökte rädda 14-miljonersbilen med trädgårdsslang.
Men alla försök var förgäves och bilen blev totalförstörd.

Kanske var det för att hylla Enzo Ferraris 122-årsdag i går. Ägaren till den klassiska Ferrari F40:n var ute och tog en tur i sin F40 som var den sista bilen Enzo Ferrari byggde. Enligt uppgifter i Nice Matin hade den endast 7000 mil på mätaren. När bilen kommer åkande på Princess Grace Avenue förvandlas den plötsligt till ett eldhav. Föraren och hans passagerare lyckades rädda sig ur bilen.

En granne tar fram trädgårdsslangen och försöker släcka bilen med vatten från andra våningen, men det räddningsförsöket var förgäves. Bilen brann intensivt ända tills den monegaskiska brandkåren anlände med fjorton brandsoldater. De lyckades släcka bilen snabbt med skum, men F40:n var totalt förstörd.

Motsvarande exemplar av Ferrari F40 har nyligen sålts för 14 miljoner kronor på auktion. Superbilen Ferrari F40 är något av det finaste som gjordes på 1980-Bilens design och prestanda  står sig väl än i dag. F40 hade när den presenterades 1987 något för Ferrari så unikt som dubbelturbo och var först med kaross i kevlar och kolfiber. Enzo Ferrari, då 89 år, var själv med på presentationen. Bara drygt ett år senare avled Ferraris grundare.

En Ferrari F40 har varken dörrmattor och centrallås. Allt det här gjorde att bilen vägde in på 1100 kg. Som en jämförelse väger dagens Ferrari 458 Italia in på nästan 1500 kg.

Tillsammans med en treliters V8-motor med dubbelturbo på 479 hästkrafter gjorde det här att bilen var det snabbaste som hade skådats utanför racerbanorna dittills. Toppfarten på 324 km/h och accelerationen på 4 sekunder upp till 100 var siffror som chockade 1987.  Bilen växlades heller inte med någon konstig sekventiell automatlåda eller dubbelkopplingslåda, utan det var en hederlig femväxlad manuell som gällde.

Fem exemplar av Ferrari F40 finns faktiskt i Sverige. De flesta ägs av diskreta privata samlare och finns utspridda över landet från Vimmerby i söder till Skellefteå i norr. Totalt byggdes det 312 exemplar av F40.

Fem saker du kanske inte visste om Ferrari F40

1. Bilen finns inte bara i rött. Både svarta och gula F40 finns, men det är ovanligt. Diego Maradona hade en svart F40. Sultanen av Brunei hade en grå och en vit, men de kan betraktas som enhörningar.
2. Bilen anses vara den första produktionsbil som klarar över 200 mph. Varken Porsche 959 eller Lamborghini Countach klarar det.
3. En F40 har två bensintankar, en på varje sida framför bakhjulen. Europeiska bilar har gummitankar, amerikanska i aluminium. Gummit väger mindre, men måste bytas vart tionde år.
4. Att äga en F40 är bland det dyraste du kan göra. Stora servicen vart tionde år går på över 200 000 kronor med tankbyte. En ny vindruta kostar 75 000 kr.
5. Kända personer som ägt eller äger en F40: Nigel Mansell, Alain Prost, Rod Stewart, George Foreman. Luciano Pavarotti ägde också en som nu ägs av F1-stjärnan Sebastian Vettel.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com