Redaktionen tipsar

Dieselchocken: Över 17 kr / liter

Bara ett enda land i Europa har dyrare diesel än Sverige

17,01 kronor – så mycket kostar en liter diesel i Sverige i dag. För många innebär det att full tank kostar över en tusenlapp. Vid nyår höjs skatten sannolikt ytterligare.

Priserna på bensin och diesel har skjutit i höjden de senaste månaderna. Det beror både på höjda världsmarknadspriser på olja och en svag svensk krona. En annan faktor är rapsoljan som blandas i diesel som också har ökat i värde. Priserna dalade i slutet av september, men häromdagen höjdes dieselpriset igen och sprängde för första gången 17-kronorsvallen. Bensinen har inte höjts i samma takt, utan där ligger priset kvar under 17 kronor.

För många dieselbilsägare innebär det att det kostar över 1000 kronor att tanka fullt på macken. Men det stoppar kanske inte här. Vid nyår kommer skatterna på diesel och bensin sannolikt att höjas ytterligare. Det är den årliga indexuppräkningen av skatten, där den höjs mer än inflationen. Den extra höjningen utöver inflation är två procent. Möjligen kan en ny politisk koalition i riksdagen riva upp indexuppräkningen.

För 2019 innebär det att skatten på diesel höjs cirka 30 öre och på bensin med knappa 30 öre.

Bara ett enda land har nu högre dieselpris än Sverige – Nederländerna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com