Redaktionen tipsar

Okända skattehöjningen på diesel och bensin

Så mycket dyrare blir det vid pumpen

Bensin- och dieselpriserna har fallit kraftigt senaste månaderna. Men glädjen blir relativt kortvarig. Vid nyår höjs skatten på både diesel och bensin.

Sverige har bland Europas högsta drivmedelspriser. Den svaga kronan har gjort bensin och diesel extra dyrt under 2018. Den senaste månaden har dock inneburit en lindring för hårt prövade bilister då både diesel och bensin har gått ner med en hel krona. Det var en utveckling som drivmedelsanalytikerna inte hade vågat hoppas på eftersom det råder brist i Europa på diesel och oljepriset har gått upp en del under året. Just nu kostar en liter diesel 15,31 kr och en liter bensin 14,36 kr.

Glädjen över prisnedgången blir dock kortvarig, för vid nyår äts en stor del upp av skattehöjningar. Det är den årliga indexuppräkningen av miljöskatterna som slår till. Priserna räknas varje år upp med två procent extra på grund av inflationen.
In i det sista var det osäkert hur det skulle bli i år eftersom Sverige saknar en reguljär regering och det blev Moderaternas och Kristdemokraternas budget som röstades igenom av riksdagen.

Men det visar sig att skattehöjningen av diesel och bensin fanns med även i deras budget. Det visar en genomgång av budgetpropositionen som BytBil gjort och som bekräftas av drivmedelsanalytiker på OKQ8.
När det gäller diesel höjd skatten med 24 öre per liter.
För de som tankar bensin blir höjningen 33 öre per liter vid pumpen.
För den som kör långt och bor i glesbygd och har en bränsleslukande bil kan höjningen innebära flera tusenlappar på årsbasis. Bor du i storstad och kör en snål småbil klarar du dig med några hundringar extra i skatt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com