Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Den blir Jeep Wranglers värsta mardröm"

Nya Ford Bronco visades upp på "hemlig" konferens

Efter 23 år återuppstår Ford Bronco. Detaljer om bilen har läckt ut från en konferens i Florida: retro-design och bara två dörrar. Men bilder får vi vänta på. Alla deltagare på konferensen var tvungna att lämna ifrån sig sina telefoner innan nya Bronco visades upp på scenen.

Bronco som modellnamn dök upp 1966 och höll ut i 30 år och fem generationer och ses som en av de mest klassiska modellnamnen från Ford. Det är många amerikaner som genom åren åkt i en Bronco. Inte minst O.J Simpson som 1994 jagades i Los Angeles av en poliskaravan när han satt i sin vita Ford Bronco och hela världen såg dramat i tv.

2004 visade Ford upp ett Bronco-koncept, men projektet rann ut i sanden. För två år sedan gjorde man klart att Bronco som modellnamn kommer åter 2020. Spekulationer har varit många om hur suv:en ska se ut.
För bara någon dag sedan visades bilen upp på en ”hemlig” konferens för bilhandlare i Palm Beach, Florida.
Folk på plats berättade för tidningen Automotive News att alla ombads lämna sina telefoner i entrén eftersom en ny tvådörrars Bronco skulle visas upp.
Så ännu har inga spionbilder läckt ut.

Att tillverka en suv med bara två dörrar är extremt ovanligt – men Ford vill ta upp jakten på Jeep Wrangler som fått vara tämligen ensamma med sitt koncept i många år.
Den nya Broncon är klurigt designad. Den kan göras både med avtagbart tak och dörrar som kan krokas av och läggas i bagageutrymmet.
– Det kommer bli en konkurrensfördel jämfört med Jeep Wrangler, jag tror Bronco kan bli Wranglers värsta mardröm när den kommer, var en spontan kommentar från en av de imponerade konferensdeltagarna.
– Mycket coolare än jag trodde, sa en annan deltagare till Automotive News.

Folk på eventet beskriver bilen som ”en flört mot de gamla tiderna” med en retro-design: rektangulär grill, runda strålkastare och ”Bronco” i rejäla bokstäver längs hela fronten.
Det sägs att även en 4-dörrars Bronco kommer att tillverkas.

Handlarna på eventet fick också se en annan kommande modell, den så kallade ”Baby Bronco” som beskrivs som en liten off-roader.
Inget startdatum för produktion är satt, men det spekuleras i att den stora Bronco kommer ut på marknaden redan nästa år. Det gäller ju att agera snabbt så länge suv:ar säljer som smör i solsken.

Snabbfakta Ford Bronco

Idén till Bronco kom från skaparen av Ford Mustang, Donald N. Frey, och ingenjören Paul G. Axelrad. Legendariske Ford-VD:n Lee Iacocca blev förtjust och godkände konceptet.
Bronco var egentligen tänkt som en ORV (off-road vehicle) och konkurrent till Jeep CJ-5 och International Harvester Scout.
Modellen sålde väldigt bra, men på 90-talet – när konsumenter ville ha 4-dörrars suv:ar som var skönare att köra på motorvägar – rasade försäljningen och den sista Broncon tillverkades 1996.
2020 kommer den sjätte generationen Ford Bronco.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com