Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför kan bilen dra mer på svensk bensin

Men flera länder späder ut bensinen mer än Sverige

Är svensk bensin utspädd och blaskigare än den som säljs i övriga Europa? Många bilister hävdar det – men fakta är att flera länder späder ut bensinen mer än vad Sverige gör. – Det har varit snack om det här länge, men det är mycket annat som spelar in, bland annat vår asfaltkvalitet, säger Johan G Andersson, vd för Svenska Petroleum- och biodrivmedelsinstitutet.

Att den svenska bensinen skulle vara mer utspädd är faktiskt en myt. Flera länder i Europa blandar in mer etanol i bensinen än vad Sverige gör. Och etanol har ett lägre energiinnehåll än vad bensin har.

Däremot är vår bensin av miljöklass 1 och kan göra att bilen drar mer än på tysk bensin – om den tyska inte är utspädd med etanol. Hängde ni med?

När det gäller diesel är det ingen tvekan om att din bil drar mer på svensk diesel jämfört med till exempel tysk, då energiinnehållet är lägre. Många bilister har under vårens debatt om det höga bensinpriset hävdat att samma sak gäller för bensinen.

BytBil har försökt undersöka fakta – och det finns både faktorer som talar för att det stämmer – och inte stämmer.

– Vi i Sverige blandar in mindre etanol än vad Frankrike, Belgien, Finland och delar av Tyskland gör, så vårt energiinnehåll bör vara högre. Där är det tio procents inblandning, vi har aldrig mer än fem procent, säger Johan G Andersson.

Däremot är den svenska bensinen av en kvalitet som kallas Miljöklass 1 och kan vara något annorlunda sammansatt än bensinen på kontinenten. Bland annat är svavelinnehållet lägre. Det kan påverka motorns förbränning, även om energiinnehållet ska vara nästan detsamma.

– Vi i Sverige väljer alltid den bästa kvaliteten för miljön, vår bensin är i regel mer miljövänlig än den på kontinenten, säger Johan G Andersson.

Många bilister hävdar att deras bilar drar avsevärt mindre bensin när den tankas i Tyskland. Det finns i dag inga oberoende tester som visar om det är korrekt.

– Flera andra faktorer kan spela in, till exempel att vi har grövre asfalt och att det är ett annat körmönster i Sverige, enligt Johan G Andersson.

Ibland kan bensinen du tankar i Tyskland sakna inblandning av etanol och då sänks sannolikt förbrukningen något jämfört med svensk E5, medan det i vissa delar av Tyskland sker en inblandning på 10 procent, så kallad E10. Beroende på vart du tankar drar bilen olika mycket.

Den svenska Miljöklass 1-bensinen sägs dock vara bättre för miljön och även förbättra katalysator-reningen på äldre motorer.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com