Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Cupra Born VZ sprintar med 326 hk

Med nästan 100 hk mer än Born e-Boost sätter Cupra nya Born VZ i gräddfilen. Med 326 hk sprintar den från 0-100 km/h på 5,7 sekunder.

TEXT Morten Bek FOTO PR

När den spanska systern till VW ID.3 lanserades var den klart snyggare och mer välbyggd än sin tyska motsvarighet. Med faceliften av Volkswagen ID.3 har tyskarna kommit ikapp spanjorerna, men med den nya VZ-versionen av Born ligger Cupra i gräddfilen.

Born VZ är en elektrisk GTI innan Volkswagen ens kommit sig för att tillverka en. VZ-modellen har mycket mer kraft än den mest kraftfulla Born hittills och har förbättrats på många sätt för att göra körningen ännu roligare – och inte bara snabbare.

Elmotorn är ny, batteriet är större, bromsarna har modifierats och underredet är utrustat med en ny version av de adaptiva stötdämparna. Cupra ser till att all denna kraft får bästa möjliga förutsättningar.

Den nya elmotorn kickar igång med 326 hk på bakhjulen

Med Volkswagen-koncernens nya elmotor, som hade premiär i VW ID.7, finns det fler hästkrafter och mycket högre vridmoment. Medan den mest kraftfulla Born, den med e-Boost-beteckningen, levererar 231 hästkrafter, kommer nya Born VZ med 326 hästkrafter.

Lika viktigt är vridmomentet, som är imponerande för en kompakt elbil: 545 Nm. Det är 75 procent mer än i Born e-Boost.

Sprinten från 0-100 km/h är därmed under 6 sekunder. 5,7 sekunder för att vara exakt, vilket inte är tillräckligt för att konkurrera med en Tesla Model 3 LR. Born VZ drar fortfarande på bakhjulen, precis som andra Born. Accelerationen i mellanregistret kommer definitivt att kännas snabb och jämfört med andra Born-modeller är toppfarten betydligt högre: 200 km/h.

Några extra kilowattimmar har lagts i batteripaketet, så den användbara kapaciteten för Born VZ är 79 kWh. Som ett resultat är räckvidden också stabil på 570 kilometer.

Uppgraderad hela vägen

VZ-namnet är en förkortning av det spanska ordet veloz, som betyder snabb. Men Born VZ handlar inte bara om hastighet. Den måste också vara rolig, exakt och engagerande, och förändringarna jämfört med en standard Born är betydande.

Det börjar med en omdesign av det adaptiva DCC-underredet, som nu går under smeknamnet Sport. Det adaptiva chassit har nya stötdämpare och fjädrar bak, och fram har motsvarande element uppdaterats. Rullningsstabilisatorn har också uppdaterats och bromsarna är utformade för att ge en bättre känsla för bromspunkten. Styrningen har fått en rejäl översyn med både ny hårdvara och ny mjukvara.

 

De stora däcken, bredare och redo för mer sport, sitter på nya 20″ lättmetallfälgar. De nya hjulen är inte den enda designnyheten hos Born VZ. På utsidan finns några nya lacker som endast är tillgängliga på VZ, men på insidan finns skålade säten och en större 12,9-tums infotainmentskärm.

Born VZ introducerar också flera nya funktioner till modellen som tar sig till andra utgåvor. Förbättrade säkerhetssystem, lampor i touchpanelen framför infotainmentskärmen, ett ljudsystem från Sennheiser och Smart Light-teknik, som Cupra säger inte är stämningsbelysning, utan ett helt nytt sätt att interagera med bilen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com