Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Citroën inspireras av Elle

Modevärlden sprider glans över C3

Modevärlden är inspirationskälla när Citroën gör specialversion av lilla C3. Möt Citroën C3 Elle.

När Seat lanserade ”tjejbilen” Mii by Cosmopolitan i samband med London för några år sedan var reaktionerna inte odelat positiva. När bilen kördes in på scenen – av en man – presenterades den som särskilt riktad till kvinnor eftersom den var lila, hade eyeliner runt strålkastarna och var lätt att parkera. Precis så ska man trampa i klaveret.

Folk blev förbannade över den könsstereotypa framställningen, Seat Sverige tog avstånd från lanseringen i Expressen och i tidningen Elle, något av en konkurrent till Cosmopolitan, rostade journalisten Sofia Börjesson hela framställningen i en osande krönika.

Så förmiddagskaffet sprutade över hela skrivbordet när nyheten trillade in i morse, den om att Citroën nu lanserar en variant av lilla C3 ihop med just tidningen Elle, en publikation som huvudsakligen handlar om kvinnligt mode och där 90 procent av läsarna är kvinnor. Gör man inte precis samma sak som Seat och Cosmopolitan?

Nej. Min förhastade parallell var förstås felaktig, Citroën gör inte om Seats misstag. Även om Elle kanske skulle kunna sägas vara en tjejtidning säger Citroën ingenting om att C3 Elle skulle vara en tjejbil, bara att målet varit att ta fram ”en bil som speglar det snygga och medvetna vardagslivet med hög puls”. Citroën C3 Elle är helt enkelt bara en bil med lite krydda från modevärlden.

Groupe PSA

Med mer mode än bil i bildmaterialet.

Därtill får vi veta att dimljusen ramas in av magentafärgade designelement, att interiören är ljusgrå med inklädd panel och kontrasterande sömmar och att handskfacket rymmer 6,25 liter. Man kan välja mellan svart eller vit lack och prislistan startar på 139.900 kronor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com