Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Brann två gånger – samma dag

Började med punktering – slutade med totalförstörd Model S

En ny Tesla Model S, som gått bara 190 mil, började plötsligt brinna.
Men när branden var släckt och bilen bortfraktad hände det igen. Bilen brann för andra gången.

– Det är sista jag gången jag äger en Tesla, säger den chockade ägaren.

Bränderna som skedde nu i december är fortfarande ett mysterium och Tesla har inga svar.
– Vi undersöker för närvarande ärendet och har en dialog med brandmyndigheten som ryckte ut, skriver Tesla i ett pressmeddelande. Vi är glada över att höra att alla inblandade har klarat sig utan skador.

Men den chockade ägaren av en Model S pratar med media och är inte så förlåtande:
– Min familj kommer aldrig köpa en Tesla igen. Om bilen hade börjat brinna i garaget och vi hade varit på semester hade vårt hus brunnit ner till grunden.

Ägaren körde sin tre månader gamla Model S på motorvägen i norra Kalifornien när han plötsligt drabbades av punktering på ena däcket.
Bilen bärgades till en verkstad i Los Gatos, men när ägaren stod på kontoret hörde han ”ett märkligt pipljud” och trodde att det kom från affären intill. När han vände sig om såg han sin Tesla i lågor på verkstaden.

Brandkåren kallades snabbt till platsen och sprutade enligt uppgift över 7 500 liter vatten på bilen för att få branden under kontroll.
– Vi släckte den första branden snabbt, säger Santa Claras brandchef Bill Murphy till ABC News. Men strax efteråt började vi se ”ångor och rök” komma ut ur bilen och vi förmodade att det var batterierna som börjat brinna.

Brandmyndigheterna kontaktade Tesla, som rekommenderade brandmännen att hissa upp bilen och försöka komma åt batterierna underifrån.

Bilen kördes efter någon timme till en samlingsplats för skadade bilar. Där började den brinna kraftigt igen.
Brandmän ägnade tio timmar åt att få den nya branden under kontroll.

Bill Murphy berättar att brandkåren har skapat nya rutiner de de kallas ut till brinnande elbilar.
– Stora litiumjonbatterier i bilar är något vi möter allt oftare. Det kallas fortfarande bilbrand när en elbil brinner, men bränslet är annorlunda och det är ett lite mer komplext jobb att släcka.

2013 drabbades Telsa-bilar av några bränder. Efter det blev det rutin med trippelt underredesskydd i titan för att minska risken för bränder till ”i princip noll”, som Elon Musk skrev i mars 2014.

Här är några omskrivna Telsa-bränder sedan 2013:

1 oktober 2013 – En Tesla Model S började brinna i närheten av Seattle, efter att bilen kolliderat med en bit metallskräp på vägen. Stort hål i underredet. Inga skadade.

Oktober 2013 – En Tesla kraschade mot en betongvägg, slog sedan i ett träd och fattade eld i Merida, Mexiko. Inga skadade.

November 2013 – En Tesla Model S började elda efter en krock, i Smyrna, Tennessee. Inga skadade.

Februari 2014 – En Tesla Model S började brinna i Toronto, Kanada. Inga skadade.

Juli 2014 – En stulen Tesla Model S körde in i flera fordon och delades mitt itu efter att ha kraschat in i en lyktstople i West Hollywood. Bilen började brinna, föraren allvarligt skadad.

Juni 2015 – En Tesla årsmodell 2013 körde av på en klippa längs Malibus kustväg, och började brinna. Den 53-årige föraren dog.

Augusti 2016 – En ny Tesla började brinna under en reklamkampanj i sydvästra Frankrike. Ingen skadad.

November 2016 – En Tesla kraschade in i ett träd och sprängde i flammor i Indianapolis och dödade föraren och passageraren.

Mars 2017 – En Tesla Model S började brinna vid en laddstation i Shanghai, Kina. Ingen skadad.

Augusti 2017 – En Tesla kraschade i ett hus vid Lake Forest, Kalifornien. Garaget och bilen började brinna. Föraren till sjukhus med livshotande skador.

Oktober 2017 – En Tesla Model S brann i Österrike, efter att föraren kraschade in i en betongmur vid sidan av vägen. Föraren överlevde kraschen.

Mars 2018 – En Tesla Model X kraschade med två andra bilar och började brinna,  nära Mountain View, Kalifornien. Den 38-årige Tesla-föraren dödades.

Maj 2018 – En 2014 Tesla Model S körde av vägen och slog en betongmur i Fort Lauderdale, Florida. Bilen började brinna. Två tonåringar dog, en svårt skadad.

December 2018 – En tre månader gammal Tesla Model S börjar brinna i ett verkstadsgarage.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com