Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bonus malus tar död på etanolbilen

Sista modellen för E85 försvinner från marknaden.

När den sista etanolbilen försvinner från marknaden beror det på nya skatteregler. Bonus malus ger inte etanol några fördelar.

Volkswagen meddelade nyligen att man slutar sälja Golf Multifuel på den svenska marknaden. Det kanske verkar som en marginell nyhet, att en biltillverkare fasar ut ett modellalternativ, men Golf Multifuel var faktiskt den sista bilmodell som såldes reguljärt på den svenska marknaden som kunde tankas med det förnyelsebara etanolbränslet E85.

För tio år sedan var nästan var fjärde såld bil förberedd för etanoldrift. Politiska beslut och subventioner med miljöbilspremier, lägre fordonsskatt och slopad trängselskatt eldade på intresset för etanolbilar. Pumplagen fick till följd att man kunde tanka sprit även i obygden – om man kunde tanka överhuvudtaget, för många småmackar klappade ihop under de kostnader pumplagen innebar.


Läs mer: så väljer du miljöbil


Sedan vände vinden, oklart varför. Kanske var det klagomål på hur etanolen framställdes och transporterades, kanske var det problemen som många ägare av etanolbilar drabbades av, motorproblem som bland annat orsakades av att man tankat bränsle med för hög sulfathalt. Biltillverkarna skyllde på bränslebolagen och bränslebolagen skyllde på biltillverkarna. Kvar med Svarte Petter stod bilägarna.

Etanol fick dåligt rykte, pumplagen urholkades och incitamenten att välja E85 försvann. För ett par år sedan höjde regeringen skatten på etanolbränsle, vilket fick till följd att folk tankade bensin och köpte bensinbilar i stället. Eller diesel då, gårdagens miljöalternativ. Sedan gjorde regeringen en kovändning och sänkte först skatten på E85 igen, för att sedan ta bort den helt så sent som i vintras. Men då var det för sent. Försäljningen av etanolbilar är död i och med att Volkswagen Golf Multifuel försvinner från marknaden.

Volkswagen

Bye bye.

Förklaringen till Volkswagens beslut ligger, som vanligt, i politikens nycker. Snart träder nya regler för fordonsskatt i kraft och återigen får etanol som bränsle ta stryk. Volkswagen skriver själva i ett pressmeddelande att ”E85-bilar hade varit ett bra bidrag för att nå klimatmålen. Men tyvärr har de politiska besluten varit ogynnsamma för etanolbilarna. I det nya skattesystemet bonus malus får E85-bilarna inte några som helst positiva incitament.” Så var det med det.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com