Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW i Vision Dee – bilen som kan byta färg

...och som kan visa känslouttryck

  • BMW i Vision Dee.
  • BMW i Vision Dee.

Designen är minimalistisk och retroinspirerad.

Men låt dig inte luras, för konceptbilen BMW i Vision Dee är sprängfylld med mordern teknik och ger en vision om hur nästa generations BMW-bilar, kallade Neue Klasse, kan se ut och fungera när de lanseras om två år.

Redan förra året visade BMW iX Flow upp förmågan att byta exteriörfärg med ett knapptryck tack vare E Ink-teknik. Då i en gråskala.

Men på årets CES-mässa i Las Vegas visades en uppdaterad version upp med BMW i Vision Dee (där DEE står för ”digital emotion experience”), vilket får fjolårets teknik att se bokstavligen färglös ut.

Konceptbilen har beklätts med en speciell film från tyskarnas samarbetspartner E Ink som gör att den kan visa 32 olika färger. Exteriören är också indelad i 240 olika segment där varenda en kan ändras individuellt. Alltså går det att variera sig rejält utefter sina färgglada preferenser på bara några sekunder.

Ny head-up-display

Men enligt BMW själva är konceptbilens höjdpunkt den head-up-display som sträcker sig över hela framrutans bredd. De viktigaste reglagen sitter på ratten och det viktigaste att se visas på framrutan. ”Händerna på ratten, ögonen på vägen”, som de själva säger.

Föraren kan själv bestämma nivån av digitalt innehåll som visas upp där det hela delas upp i fem steg:

Helt analogt, att körrelaterad information visas, innehåll från kommunikationssystemet, AR-projicering och inträde i virtuella världar.

BMW skriver i ett pressmeddelande att denna projicerande display ska implementeras i modeller från Neue Klasse från 2025 och framåt.

Kan uttrycka känslor

Designmässigt går det inte att blunda för att njurgrillen och de dubbla runda strålkastarna omarbetats, vilket enligt egen utsago ger i Vision Dee en ”digital men mänsklig karaktär”.

En del av den digitala upplevelsen ska vara samspelet mellan strålkastare och njurgrillen, för då bildas en så kallad ”fygital” ikon (en blandning av fysiskt och digitalt) som ska tillåta bilen att visuellt producera olika känslouttryck såsom glädje, samtycke eller häpnad. Med andra ord något som ska likna ansiktsuttryck.

Senare under året kommer BMW ge fler insikter och glimtar av fordonskonceptet som ska lanseras 2025.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com