Redaktionen tipsar

BMW Alpinas nya kraftverk: Sju kan åka superlyxigt i 290 km/h

BMW:s mastodont-SUV X7 släpps nu i en välgrillad Alpinavariant.
Alpina XB7 får 621 hk och kan köra sju åkande i 290 km/h.
Allt sker i högsta lyx – med diskreta förändringar.
– Motorn är ett verkligt kraftverk, lovar Alpina.

Alpinas nya skapelse är en av de snabbaste sjusitisiga bilarna någonsin och som vanligt är det en ganska diskret skapelse, men som är förändrad ner på minsta detaljnivå. Alpina lovar ”ett rymligt och lyxigt sportaktivitetsfordon med överlägsen kördynamik, oöverträffad smidighet och en kraftfull, toppmodern ultrahög prestanda i drivlinan.”

De verkar ha fog för alla superlativer och att kalla motorn för ett verkligt kraftverk. BMW:s 4,4-liters turbo-V8 har fått sig en rejäl översyn och lämnar nu 621 hk och vridmoment på 800 Nm, och kraften finns tillgänglig redan från 2000 varv per minut.

Bilen kan förflytta sju åkande på 4,2 sekunder från 0-100 km/h och om trafiken glesnar på autobahn så stannar inte hastighetsmätaren förrän på 290 km/h. Lite långsammare än Bentley Bentayga som numera också går att få sjusitsig och toppar 305 km/h. Men det torde handla om världens näst snabbaste sjusitsiga SUV, såvitt vi vet. Och hastigheten är elektroniskt begränsad, om spärren tas bort ligger Bentayga risigt till.

Som vanligt när det gäller Alpina är det inget fuskjobb de kommer med. För att klara av den ökade effekten och hastigheten har bilen fått ett rejält uppdaterat chassi och klassiska Alpinahjul på 23 tum skodda med Pirelli P Zero Alp, speciellt utvecklade för bilen.

BMW X7 är lyxig redan från grunden, men BMW:s eget läder duger inte åt Alpina. De har klätt samtliga sju sittplatser med speciellt Lavalinaläder. Växelspaksknoppen och kontrollratttarna till iDrive-systemet har fått tyskt kristallglas med Alpina logotyp.

Ljudet är förstås viktigt också, och Alpina har monterat ett specialutvecklat rostfritt avgassystem som ska ge extra glädje åt både örat och ögat. Och avgassystemet har två olika lägen: Sport och Comfort.

Inte heller växellådan från BMW-fabriken duger. Den har modiferats tillsammans med ZF och kallas nu Alpina Switch-tronic. Kylningen sker via en aluminiumoljesump.

Då är det bara den svåraste frågan kvar. Ska du beställa bilen med sex eller sju säten? Tre rader och sju säten är standard. Men Alpina erbjuder även den andra raden med två kaptensstolar i stället för ett vanligt baksäte. Svenska priser är inte officiella ännu, men räkna med närmare två miljoner kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com