Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Blir det här Cybertrucks värsta konkurrent?

Se stora genomgången av "kylskåpet" Bollinger

Vem vinner pickup-kriget? Den lilla amerikanska uppstickaren Bollinger eller Elon Musks Cybertruck?
Brittiske bilexperten Mat Watson har gjort en stor genomgång av Bollingers två protoyper.
– Bollingers pickup är skapad för skön terrängkörning, säger han.

Både Bollinger och Cybertruck ska ut på marknaden om två år. Båda är minimalistiska i design och robusta bjässar. Och båda är helt elektriska.
Men medan lilla entusiastbygget Bollinger har pratat om sin nya pickup i flera år slog Elon Musk till på en scen för bara några veckor sen och chockade en hel bilvärld med sin Cybertruck.
Så har Bollingers pickup för cirka 1,2 miljoner kronor en chans på marknaden?
Ja, enligt den brittiske bilexperten Mat Watson är Bollinger ett imponerande fordon där alla detaljer är genomtänkta och funktionella.
Watson visar till exempel Bollingers unika genomlastningslucka genom att krypa ut ur hålet, där man kan kasta in en last som är drygt fem meter lång.
– Det här är unikt, att kunna frakta till exempel plankor inuti fordonet.

Att bilen ska vara praktisk och lätt att köra i terräng märks även på fjädringen: ställd i högsta läget ska bilen ha en markfrigång på nära 51 centimeter. Systemet för nivåreglering bygger på samma teknik som Citroën introducerade på 50-talet.
Motorerna har ett vridmoment på 639 Nm – och växellådans hög- och lågväxel samt en elektroniskt låsbar differential gör att man klarar även den tuffaste offroadkörningen.
Lastkapaciteten ska ligga på 2,2 ton – med möjlighet att bogsera upp till 3,4 ton. Samtidigt klarar bilen av att göra 0-100 km/h på strax under 5 sekunder.

Ett batteripack på 125 kWh driver två motorer som ger 360 hästkrafter till alla fyra hjulen. Räckvidden ska vara 32 mil, som förlängs med hjälp av bromskraftåtervinning. Med laddning upp till nivå 3 ska batteriet kunna laddas fullt på två timmar.

Historien bakom Bollinger är ganska kul: reklamgurun Robert Bollinger hoppade av sitt arbete för att bli lantbrukare hemma på gården. På jordbruket behövde han en bra pickup, men när han tittade runt på olika modeller blev han bara besviken. Så han bestämde sig för att skapa sitt eget perfekta fordon.
Nu ska alltså Bollinger B2 (och även terräng-suven B1) snart börja tillverkas och vara ute till försäljning inom två år.
Det är en imponerande prestation av en person som designat sitt första fordon. Men frågan är ju om hans 1,2-miljonerstruck kommer att kunna rubba Teslas Cybertruck som kommer ut ungefär samtidigt – och som har bättre siffror.
Grundversionen av Cybertruck kommer att vara mycket billigare – cirka 40 000 dollar – och ha en räckvidd på 40 mil. Dessutom kan Cybertruck bogsera uppemot 6 ton, enligt Teslas första uppgifter.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com