Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bilen som ökar mest i Sverige

Här är modellena som är vinnare och förlorare

Här är vinnarna och förlorarna på den svenska bilmarknaden 2018. Suv:ar ökar mest – Alfa Romeo Stelvio leder och rusade med 518% mätt i marknadsandelar. Sämre går det för småbilen Hyundai i10 som tappade 66%. – När folk satt sig bakom ratten är de fast, det märks att Ferrari varit med och utvecklat Alfa Romeo Stelvio, säger pr-chefen Maria Johansson.

Bilåret 2018 blev ett av de bästa någonsin, trots ett trist andra halvår efter införandet av nya skattesystemet bonus-malus. BytBil och Blocket har gått igenom statistiken och tagit fram vinnarna och förlorarna när det gäller marknadsandelar.
Allra bäst, mätt i procent, har det gått för suv:en Alfa Romeo Stelvio. Bilen har ökat med 518 procent under 2018 och över 500 stycken nya Stelvio registrerades.
– Det är en bil med fantastiska köregenskaper, när folk satt sig bakom ratten är de ofta fast. Det är en av marknadens lättaste suvar, det märks att Ferrari-teamet varit med och utvecklat bilen, styrkänslan är något alldeles extra. Men Alfa Romeo är också ett märke som vi satsat långsiktigt på och nu börjar se resultatet av, säger Maria Johansson, pr-chef för Alfa Romeo i Sverige.

Suv-trenden är mycket tydlig i Sverige. Fyra av fem bilar som ökar mest är suvar. Förutom Alfa Stelvio så ökar lilla suv:en Kia Stonic med 258 procent, och även Peugeot 5008 har ökat kraftigt. Två elbilar kan också räkna in fina ökningar i marknadsandelar, Renault Zoe plussar 189 procent och Nissan Leaf har dubblat sin marknadsandel.
Sämre går det för Hyundai. Märket som helhet har tappat 38 procent av sina marknadsandelar och står även för bilmodellen som minskar allra mest mätt i procent. Hyundai i20 tappar 66% av sina marknadsandelar.
– Det finns en tydlig anledning och det är att Hyundai-agenturen var till salu under förra året, och då ville tidigare ägare inte satsa så hårt på investeringar och marknadsföring. Nu är vi sålda av Nic Christiansen Group och det är full satsning igen. Vi har massor med spännande produkter och vi ser fram emot 2019 med tillförsikt. Bland annat Hyundai Kona Electric som kan bli en elbil för folket, säger Tobias Joelsson, pr-ansvarig för Hyundai i Sverige.
Andra bilar som kunderna blivit mer skeptiska till är Opel Astra som toppade halva sin marknadsandel, och Audi Q3 som rasade med 52 procent. Audi får sätta sitt hopp till den nya modellen som nu lanseras.

En annan bil som förlorat stort i marknadsandel är Volvo XC60 som lider av att Classicversionerna av gamla modellen är borta från marknaden och att det initiala suget efter den nya modellen är borta. Minus 41 procent och en minskning på 11 000 bilar är ändå tuffa siffror för många Volvohandlare. I viss mån kompenseras det av nya suv:en XC40 som lanserats under året och redan sålt i över 6000 exemplar.
En tydlig trend är att kompakta familjebilar överges till förmån för suvar. Både VW Touran och Sharan har gått kräftgång under året.

Bilarna som ökar sina marknadsandeler mest

1. Alfa Romeo Stelvio + 518%
2. Kia Stonic + 258%
3. Peugeot 5008 + 217%
4. Ford EcoSport + 181%
5. Citroën C4 Cactus + 133%
6. Renault Zoe + 189%
7. Nissan Leaf +100%
8. Toyota Aygo +72%
9. Kia Niro +71%
10. VW Arteon +68%

Bilarna som minskar sina marknadsandeler mest
1. Hyundai i20 – 66%
2. Opel Astra -52%
3. Audi Q3 – 52 %
4. VW Touran – 41%
5. Renault Megane -45%
6. Volvo XC60 -41%
7. VW Sharan 41%
8. Subaru Forester -38%
9. Toyota Avensis -38%
10. Audi A1 -35%

Källa: Statistik från Bil Sweden bearbetad av BytBil

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com