Redaktionen tipsar

Bilen som blir 500 kronor billigare varje dag

Annonsen på Blocket har skapat hysteri – och frågor

Vad kan en Volvo 760 från 1988 vara värd?
Det frågade sig Claes Tingvall när han startade sin baklängesauktion på Blocket.
– Jag tycker om att göra saker lite annorlunda. Och jag ville inte lägga ut ett fantasipris på något som jag inte vet värdet på, säger han.

Ska vi börja med det nya begreppet baklängesauktion? Det innebär att auktionen på Volvo 760 startade på priset 43 000 kr och för varje dag sänks priset med 500 kronor tills bilen är såld.
Just nu, fredag 10 maj, är priset 41 500 kr.
Det är säljaren Claes Tingvall som uppfunnit den här nya, kreativa annonsen på Blocket.
– Ja, jag gillar att göra saker annorlunda. Att lägga ut ett fantasipris på min bil utan att veta värdet kändes inte bra. Så jag gjorde så här istället. Det är bara att vänta till den dag då priset stämmer med förväntningarna.

Hur har reaktionerna varit?
– Fullständigt sanslöst. Folk ringer och mailar hela tiden. Jag har stressat upp en del gubbar rejält, de ringer ofta för att sondera terrängen.

Claes Tingvall menar att hans 760 har en ganska intressant historik.
– Den började som experimentbil på Volvo personvagnar, troligen en så kallad mula. Den byggdes om med drivlina från den kommande 960, med den raka sexan, och användes förmodligen till bränsletester och annat.
– Den hade dubbla tankar och tanklock, men är tillbakabyggd med rätt drivlina och en tank (och tanklock). Byggnationen tillbaka skedde 1991 eller 1992 och den såldes sedan på marknaden. Bilen har alltså den V6-motor som den byggdes med från början.

Claes Tingvall är numera pensionär, men var tidigare trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket och professor i trafiksäkerhet på Chalmers. Han har kallats fadern av nollvisionen och har drivit fram 2+1-vägar, som sägs ha räddat 600 liv sedan de infördes.

Så en logisk fråga till en säkerhetsexpert: Hur säker är din Volvo jämfört med en ny småbil?
– Volvon är fullständigt katastrofal. Tänk dig en gaffel som kör rakt in i en kanelbulle, så illa är det vid en krock. Två ramben tränger igenom andra bilars plåt, men skalar samtidigt av sig själv. Du kommer hela vägen in i kupén enkelt.
–  Men den här bilen har en krockkudde, skapad för USA-marknaden. Det är ju bra.

Hur snabbt räknar du med att bilen säljs?
– Ganska snabbt verkar det som. En man har kontaktat mig och säger att han ska kliva på tåget från Göteborg i morgon, lördag, för att genomföra köpet. Jag har sagt att om han åker till mig i Leksand så avbryter jag baklängesauktionen.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com