Redaktionen tipsar

Så slutade baklängesauktionen

Claes Tingvall: Priset jag fick var mycket bättre än jag trodde

Det tog bara tre dagar. Sen var bilen såld på baklängesauktionen.
– Spelreglerna jag satt upp fungerade hela vägen, säger säljaren Claes Tingvall.

Förra veckan skrev Bytbil.com om pensionerade trafiksäkerhetsdirektören Claes Tingvalls uppmärksammade baklängesauktion på Blocket.
Priset på hans Volvo 760 GLE från 1988 startade på 43 000 kr och för varje dag sänktes priset med 500 kronor tills bilen blev såld.
Det tog bara tre dagar. En köpare från Göteborg åkte snabbt upp till Tingvalls hemort Leksand och betalade 41 500 kronor.
– Priset jag fick var mycket bättre än jag trodde, säger Claes Tingvall. Att lägga ut ett fantasipris på min bil utan att veta värdet kändes inte bra. Så jag gjorde så här istället. Det var ju bara att vänta till den dag då priset stämde med förväntningarna.

Claes Tingvall menar att den sålda Volvon har en ganska intressant historik.
– Den började som experimentbil på Volvo personvagnar, troligen en så kallad mula. Den byggdes om med drivlina från den kommande 960, med den raka sexan, och användes förmodligen till bränsletester och annat.
– Den hade dubbla tankar och tanklock, men är tillbakabyggd med rätt drivlina och en tank (och tanklock). Byggnationen tillbaka skedde 1991 eller 1992 och den såldes sedan på marknaden. Bilen har alltså den V6-motor som den byggdes med från början.

Claes Tingvall är numera pensionär, men var tidigare trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket och professor i trafiksäkerhet på Chalmers. Han har kallats fadern av nollvisionen och har drivit fram 2+1-vägar, som sägs ha räddat 600 liv sedan de infördes.

Så en logisk fråga till en säkerhetsexpert: Hur säker är den här Volvon jämfört med en ny småbil?
– Volvon är fullständigt katastrofal. Tänk dig en gaffel som kör rakt in i en kanelbulle, så illa är det vid en krock. Två ramben tränger igenom andra bilars plåt, men skalar samtidigt av sig själv. Du kommer hela vägen in i kupén enkelt.
–  Men den här bilen har en krockkudde, skapad för USA-marknaden. Det är ju bra.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com