Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bildextra: Volvo-grundarens egen Carioca

Se PV36:an - och fem andra klassiker som ställs ut i Essen

Volvo ställer ut en av sina vackraste modeller på årets Techno Classica i Essen. En Volvo PV36 Carioca som tidigare har ägts av märkets grundare Gustaf Larson. Art Deco-bilen får sällskap av sex andra Volvobilar i montern.

Volvo Cars gör en tillbakablick till art deco-eran vid årets Techno Classica Essen i Tyskland, världens största historiska bilutställning. Märket ställer ut en Volvo PV36, populärt kallad Carioca, som en gång ägdes av en av grundarna.

Gustaf Larson var en av Volvo Personvagnars två grundare 1927. Han körde den amerikansk-inspirerade PV36:an i flera år. Den bilen är nu huvudnumret i Volvos monter i år i Essen. Med i montern finns flera andra klassiska Volvobilar, bland annat en Amazon, en 164:a och en 240 Turbo.

Volvo PV36 sägs vara ett exempel på Streamline Moderne, en av de mest framträdande designtrenderna i USA i början av 1930-talet. Byggnader, tåg, båtar och till och med hushållsapparater som brödrostar och ångstrykjärn designades i denna sena Art Deco-stil, som beskrivs som ”Art Deco i farten” på grund av de aerodynamiska formerna.

Ingenjören  och designern Ivar Örnberg tog stilen till Volvo när han återvände till Sverige 1933 efter att ha arbetat inom den amerikanska bilindustrin under några år. På Volvo fick han uppdraget att designa PV36. Han inspirerades av åren på den amerikanska biltillverkaren Hupmobile.

Med den nya Volvo-modellen introducerade Ivar Örnberg Streamline Moderne i Sverige. Den exotiska bilen blev snart kallad ”Carioca”. Troligen efter latinamerikansk dans som var populär på 1930-talet. Volvo producerade endast 500 bilar av denna modell mellan 1935 och 1938.

PV36:an som ställs ut i Essen har låg körsträcka men en rik historia. Bilen var en av de första i modellserien som producerades av Volvo, 11  år efter att ingenjören Gustaf Larson och ekonomen Assar Gabrielsson över en kräftmiddag 1924 bestämde sig för att starta ett svenskt bilföretag.

Elva år senare fick Larson nyckeln till den här Volvo PV36 med chassinummer 85. Han behöll bilen i tre år och efter det har bilen varit i princip orörd. Bilen är en unik länk direkt till en av Volvo Personvagnars grundare.

När det gäller tekniken så är PV36 den första Volvon med individuell framvagnsupphängning. Motorn var en så kallad EC-motor från PV650-familjen. Den första bilmotorn som även fanns i marin Volvo Penta-upplaga.

Cariocan hade ett nypris på 8 500 kronor vilket var mycket för tiden och Volvo lyckades inte sälja de sista bilarna förrän i september  1938. Polisen köpte 18 stycken mörkblå PV36 på sommaren 1936.

Techno Classica i Essen är världens största utställning av klassiska bilar och lockar 200.000 besökare årligen. Volvo ställer i år ut sex klassiska modeller:

• 1929 PV4 – Volvos första sedan
• 1935 Volvo PV36 – Art deco-bilen
• 1966 Amazon – designikonen
• 1969 164 – 60-talets sexcylindriga statusbil
• 1981 240 Turbo – Volvos första turboladdade personbil
• 1995 850 T-5R – prestandasedanen från 1990-talet

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com