Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är Volvo-samlarnas drömobjekt

"Troligen det sista exemplaret med svart originallack"

Strax startar budgivningen på den här unika Volvo PV:n.
– Det var dåtidens XC90, och den sista amerikanaren, säger säljaren John Berntsson i Lysekil.

En 73 år gammal Volvo PV60 med svart originallack ska nu säljas till högstbjudande. Visserligen är priset i Blocketannonsen satt till en miljon kronor, men säljaren John Berntsson menar att det begärda priset ska tas med en nypa salt:
– Det är egentligen bud som gäller, så vi får helt enkelt se vad folk vill ge. Jag tänkte att alla intresserade får höra av sig den här veckan och få fler se fler bilder. Eller så kommer de och tittar på bilen som står på ett museum på Skaftö. Sen kommer vi förhoppningsvis till ett avslut på lördag.
Kung Carl Gustaf har en liknande PV i sin samling på Öland, fast i blå lack.
– Den här modellen tillverkades mest i blå eller röd färg, berättar John Berntsson. Några kom i svart lack, men jag tror faktiskt inte det finns någon bil kvar som har originallack. Det gör den här bilen unik.

Originalmotorn följer med i köpet, fast i delar. Den förre ägaren hade bestämt sig för att renovera motorn, men gav upp när han istället hittade en ny sexcylindrig motor, troligen från ett militärfordon.
– Jag inser att en köpare lär vara en riktig Volvosamlare och bör uppskatta att få originalmotorn, även om det krävs en del pysslande innan den är fixad, säger John Berntsson.
– Men det är inget fel på motorn som sitter i, det är bara att starta och köra iväg.
En liten rolig detalj: bilens framsäte beställdes med en bäddsoffa som extrautrustning så att föraren kunde övernatta i bilen.
– Jag har läst någonstans att folk åkte och hjälpte flyktingar efter andra världskriget, så man behövde ibland sova skönt under långresor, säger John Berntsson. Det är bara att fälla ner ryggstödet och skapa en liten säng i bilen.

John och hans pappa Håkan har försökt hitta tidigare ägare och kommit fram till att den förste ägaren troligen bodde i Bromma, Stockholm.
– Vi hittade ett telefonnummer som fanns innanför navkapslarna. Skälet till att man skrev sitt nummer var att navkapslarna var väldigt lätta och troligen ramlade av då och då.
Nu hoppas John på en svensk bilsamlare som vill ta över bilen.
– Ja, jag ser helst sett att den stannar kvar i Sverige. Det är en unik bil och en del av svensk bilhistoria.

Se annonsen här

Snabbfakta PV60

Volvo PV60 är en bilmodell som tillverkades av Volvo under åren 1946-1950. Den ersatte förkrigsmodellen PV53-56.
Utvecklingen hade påbörjats under 1939 och bilen presenterades för allmänheten tillsammans med PV444 i september 1944, men av på grund av andra världskriget kunde tillverkningen inte starta förrän i december 1946.
Mekaniskt lutade sig PV60 tillbaka på sin föregångare, men nu hade man gått tillbaka till individuell framvagnsupphängning, något man sett senast på PV36 Carioca. Till både det inre och yttre var PV60 extremt amerikainfluerad, ända ner till rattväxelspaken.
Men stora, amerikanskinspirerade vagnar var inte särskilt populära i efterkrigsekonomin och PV60 kom att bli Volvos sista stora sexcylindriga personvagn på många år. Totalt tillverkades 3006 exemplar av PV60 och ytterligare 500 exemplar av chassivarianten PV61.
Av någon anledning registrerades alla tillverkade vagnar som 1946 års modell, trots att huvuddelen tillverkades under 1949-1950.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com