Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Började tvätta bilar som 14-åring - slår USA-rekord åt Volvo

Anders Gustafsson om nya USA-succén: Tror på fortsatt tillväxt även om ekonomin mjuknar lite

Som 14-åring började han Volvokarriären med att tvätta bilar och dela ut kölappar till provkörning hos Volvohandlaren Bildeve i Helsingborg.
Nu har Anders Gustafsson, 51, hjälpt Volvo Cars att slå ett 15 år gammalt försäljningsrekord i USA – och tror på nya rekord.
– Nästa år lanserar vi XC40 Recharge, vår första helt elektriska bil någonsin, och vi förutser fortsatt tillväxt även om vi ser tecken på att ekonomin mjuknar lite, säger Volvos USA-vd till BytBil.

Ända sedan Volvo lanserade PV444 på den amerikanska marknaden på 1950-talet har USA varit en av märkets viktigaste marknader. Historiskt sett har Volvo sålt omkring 120 000 bilar i USA, men för några år sedan krisade Volvo rejält i USA och under 2013 och 2014 såldes bara drygt 60 000 bilar om året.

Nu är märket tillbaka på  höga nivåer igen – i november såldes fler Volvobilar än det gjorts på 15 år i USA. 9635 nya Volvobilar rullade ut på vägarna i USA i november, plus 18 procent mot ifjol. Och i år kommer försäljningen att för första gången på länge att gå över 100 000 bilar. Det är de största bilarna som går bäst, XC90 är USA:s bäst säljande Volvomodell.

En av de viktigaste personerna bakom vändningen är Volvos USA-vd Anders Gustafsson, en riktig långvägare inom Volvo Cars. Anders Gustafsson började sin bilkarriär redan som 14-åring hemma i Helsingborg. Då tvättade han bilar och delade ut kölappar till folk som ville provköra bilar hos Volvohandlaren Bildeve. Sedan har han jobbat både inom Hertz och Volvos svenska organisation innan flyttlasset gick till USA 2017. Men Anders Gustafsson är ödmjuk och vill inte ta åt sig för mycket av äran för den vändningen.
– Volvo har alltid varit ett starkt varumärke i USA och vi har ett mycket övertygande modellprogram och ett effektivt återförsäljarnätverk för att stödja det, säger han till BytBil.

Anders Gustafsson var tidigare vd för Volvos svenska försäljningsorganisation, i Sverige var det kombibilar som V70 och V60 som sålde bäst, i USA är det de allra största modellerna som gäller. Så här ser han på skillnaderna mellan bilmarknaderna:
– Efter att ha bott i USA i några år nu lärde jag mig att allt är större i Amerika. Större hus, större vägar, så det är förväntat att amerikaner vill ha suv:ar. Detta är bra för affärerna eftersom våra suv:ar kan vara mer lönsamma utan att äventyra våra hållbarhetsmål, de finns tillgängliga med våra effektiva elektriska plug-in hybrid-drivlinor.

Många hade kanske trott att amerikanska kunder skulle vara tveksamma till Volvos nya bilar som bara har fyra cylindrar rakt igenom modellprogrammet, men så har inte varit fallet. Tvärtom verkar det nu vara en fördel.
– Volvos amerikanska kunder bryr sig om effektiv kraft, så vi erbjuder dem vad de vill ha med fordon som sträcker sig från 250 till 415 hästkrafter och är rankade att kunna köras motsvarande 70 miles per gallonekvivalent.

Den svenska kronan är just nu svag, vilket gör att Volvo kan tjäna mer pengar på de svensktillverkade XC90-bilarna i USA. Men enligt Anders Gustafsson är det inte avgörande.
– Valutafluktuationer är en del av att göra affärer i dagens globala ekonomi. Vi justerar alltid våra metoder för att effektivt hantera förändringar.

Kommer Volvo Cars att kunna fortsätta växa och slå rekord nästa år?
– Vi är optimistiska att vår uppåtgående trend kommer att fortsätta trots vissa moln i horisonten.

Vilka är de största utmaningarna för Volvo i USA nästa år?
– Sedan 2015 har vi haft en stark tillväxt tack vare en följd av helt nya, prisbelönta bilar, en smart affärsplan och en stark ekonomi. År 2020 lanserar vi XC40 Recharge, vårt första helt elektriska fordon någonsin, och vi förutser fortsatt tillväxt även om vi ser tecken på att ekonomin mjuknar lite.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com