Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bildextra: Nya Mercedes E-klass

Ska ta tar bilägande och bilkörning till en ny nivå.

I helgen var det premiär för Mercedes nya E-klass runt om i Sverige. En uppkopplad bil som till exempel kan parkera sig själv i garaget.

Mercedes visade upp sin nya E-klass i det nästan lika nya Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm. Journalister och branschfolk var på plats för att se och få provköra den nya Mercedesen som dagarna efter hade premiär ute hos återförsäljarna.

W213 är namnet på den här generationens E-Klass, och den ersätter W212 som hängt med sedan 2009.

– E-Klass är kärnan i vårt varumärke. Nya generationen är ett stort steg mot självkörande bilar. Dessutom har den lägre förbrukning, högre säkerhet och mer komfort än föregångaren, säger Thomas Weber som är ansvarig för Mercedes utvecklingsarbete och styrelseledamot i Daimler AG.

Nya E-Klass har fått en modern och kraftfull design, och liksom föregångaren går det att få Mercedes-stjärnan på motorhuven och i grillen. Interiören är helt ny och kan levereras med två stycken 12,3-tums-skärmar som kan ställas in att visa olika instrumenteringsalternativ.

En stor teknisk nyhet är den nya diesel-motorn. Nya E 220 d blir den första med Mercedes nya dieselmotor. Just E220 d får en ökning från 170 till 194 hästkrafter samtidigt som förbrukningen har sänkts med 13 procent till endast 0,39 liter per mil.

– Den nya motorfamiljen är essensen av allt vi lärt oss om dieslar under 80 år, fortsätter Thomas Weber.

Bland annat såär motorn gjord helt i aluminium, med kolvar av stål samt med helt ny form på förbränningsrum. Ny isolering och ny design på katalysatorn gör också att utsläppen vid kallstarter minskar kraftigt. Det är bara några av nyheterna för den nya motorn som uppges ha kostat otroliga 25 miljarder att utveckla. Men så kommer den även att bli kraftkällan i de flesta av Mercedes kommande dieseldrivna modeller.

Och det slutar inte med ny motor och ny design, Mercedes presenterar en radda nya innovativa lösningar, uppkopplade som avkopplande, som tar bilägande och bilkörning till en ny nivå. Här några av nyheterna.

Drive Pilot
Gör att bilen kan hålla kurs och avstånd i farter upp till 210 km/h. Den adaptiva farthållaren kan ställas in så den automatiskt anpassar bilens fart efter hastighetsbegränsningar. I bilköer kan bilen köras ”Handsfree” i upp till 60 sekunder.

Remote Parking Pilot
Med hjälp av en smartphone-app så kan bilen parkeras med fjärrkontroll i parkeringsfickor eller garage.

Car-to-X
Fordon med lika utrustning kan kommunicera med varandra för utbyte av aktuell trafikinformation mellan varandra. Varna vid köer eller halka till exempel.

PRE-SAFE Sound
Ett system som skyddar hörseln hos de åkande före en kollision

Remote Online
Gör det möjligt att använda en smartphone för att utnyttja tjänster som Parked Vehicle Locator, Vehicle Tracker och bränslenivåindikator.

Till det kommer även Mercedes me med funktioner som Connect, Assist, Inspire, Move samt Finance för att hjälpa bilägaren med sitt digitala bilägande, service och de finansiella behoven som exempel.

– Med Mercedes me har vi skapat en plattform som gör att bilen blir en del av den digitala vardagen. På samma sätt som smartphonen tog telefonen till en ny plats i våra digitala liv tror jag att Mercedes me kan gör det samma med Mercedes-ägandet, berättar Helgi Gestsson, Servicemarknadsdirektör på Mercedes-Benz Sverige AB.

Priset i Sverige startar från 389 900 kronor (brutto) för E220 eller E 200 Bensin. Nettoprissatta modeller är Fleet Edition från 354 00 kr och SE Edition från 375 900 kr.

Foto: Bytbil
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com