Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Bildextra: Porsches nya sportcoupé 718 Cayman

Efter Cab kommer Coupé

Efter premiären av 718 Boxster för några veckor sedan kommer nu nya 718 Cayman. Starkare, vridstyvare och designdetaljer för en atletisk look är några av beskrivningarna från tillverkaren om den nya fjärde generationens 718 Cayman.

Motormässigt levereras den nya generationens 718 Cayman med samma fyrcylindriga turboladdade boxermotor som 718 Boxster. Det innebär att för första gången har coupén och roadstern samma motoreffekt. Basversionen får en tvåliters motor på 300 kusar. Vill man ha mer kraft finns S-modellen med en 2,5-litersmotor som är uppskrämd i hela 350 hästkrafter.

De nya motorernas höga vridmoment gör att Porsche lovar att 718 Cayman blir rolig och smidig att köra även vid låga motorvarv. Tvålitersmotorn i 718 Cayman har upp till 380 Nm vridmoment (90 mer än tidigare) och det finns tillgängligt mellan 1 950 och 4 500 varv per minut. 2,5-litersmotorn i 718 Cayman S har ett turboaggregat med variabel turbingeometri (VTG), en teknologi som hittills endast använts i 911 Turbo. I 718 Cayman S har VTG-turbon dessutom för första gången en wastegate-ventil. Det gör att motorn utvecklar upp till 420 Nm (50 Nm mer än tidigare) mellan 1 900 och 4 500 varv per minut.

Med PDK-låda och tillvalet Sport Chrono-paket accelererar 718 Cayman från noll till 100 km/tim på 4,7 sekunder. 50 hästkrafter mer kommer att kapa den tiden med 5 tiondelar då 718 Cayman S gör samma resa på 4,2 sekunder.

Med mer kraft, hästar och högre fart behövs stora bromsar och Porsche förstärker med 330-millimeters bromsskivor fram och 299-millimeters skivor bak. 718 Cayman har nu samma bromssystem som tidigare fanns i Cayman S. 718 Cayman S får i sin tur fyrkolvsoken från 911 Carrera i kombination med sex mm tjockare bromsskivor. Bra där.

Med ett helt omgjort chassi för 718 Cayman har karossens vridstyvhet förbättrats, fjädring och krängningshämmare är hårdare och stötdämparna har setts över.

Tillval som Sport Chrono-paket och Porsche Torque Vectoring (PTV) gör att man kan skräddarsy sin 718 Caymans än mer. Ett annat tillval är PASM med tio mm sänkt kaross och i S-modellen finns för första gången PASM Sport som sänker karossen 20 mm.

Liksom tekniken får designen en uppfräschning, där Porsche vill framhäva prestandahöjningen med tajta proportioner, nya strålkastare och en framträdande luftintag i fronten och på sidorna. Vad tycker du om nya designen – tuffare eller för mycket? Kommentera på vår Facebook-sida.

För upplevelsen i kupén för förare och passagerare har både 718 Boxster och 718 Cayman förnyats. Den övre delen av instrumentpanelen med luftutsläpp är ny. Den nya ratten med design från 918 Spyder liksom omfattande möjligheter till uppkoppling har nu tagit plats i 718 och är nu, tillsammans med Porsche Communication Management (PCM), del av standardutrustningen. Mobilförberedelse, flera gränssnitt för ljud och 150 watts Sound Package Plus, är nu standard. Tillval finns för att uppgradera PCM. Connect-modulen till exempel har speciella anslutningar för smartphones, USB-port, Apple CarPlay och Porsche Car Connect. Andra tillgängliga tillval är navigationsmodulen med röststyrning som gör det lätt att ange önskad destination

Priset för 718 Cayman börjar på 521 000 kronor och den svenska premiären är beräknad till september, men 18 Cayman och 718 Cayman S kan beställas redan nu.

Foto: Porsche / Montage
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com