Redaktionen tipsar

Bilarna som sålde bäst 2018

Volvo: Stolt över våra nya storsäljare

Bilåret 2018 blev som en bergochdalbana. Rekordförsäljning första halvåret – och kraftigt försäljingsras efter sommaren. – Bilåret 2018 präglades av en ryckighet, med ett starkt första halvår och ett betydligt svagare andra halvår. Förklaringen ligger framför allt i införandet av det nya fordonsskattesystemet bonus-malus från halvårsskiftet, säger Anders Norén, teknisk chef på Bil Sweden.

Trots tappet efter att bonus-malus infördes blev 2018 tredje bästa året för nya personbilar: 353 666 sålda bilar under 2018, där 64 % av registreringarna gjordes under första halvåret till följd av det nya skattesystemet bonus-malus. Även andelen laddbara bilar ökade kraftigt, med nästan 50 procent.
– När vi summerar bilåret 2018 kan vi konstatera att det blev det tredje bästa året någonsin för personbilar och all time high för både lätta och tunga lastbilar. Nyregistreringarna av personbilar minskade enligt preliminära siffror med 6,8 procent jämfört med rekordåret 2017 och uppgick till 353 666 bilar, säger Anders Norén, teknisk chef på Bil Sweden.
En annan förändring var att bensinbilar åter sålde bättre än dieselbilar, vilket är första gången sedan 2008.
December 2018 blev en svart månad för bilbranschen: Antalet registrerade personbilar minskade med 34 procent jämfört med förra året.
Under 2019 spår Bil Sweden att försäljningsminskningen fortsätter, 335 000 sålda personbilar är prognosen, ett tapp på nästan 20 000 bilar jämfört med 2018.
Volvo fortsätter att vara Sverige största bilmärke för 61:a året i rad, totalt registrerades 69 943 Volvobilar. Volvo V90 är etta på försäljningstoppen och Volvo V60 är trea. Volvo behåller sin marknadsledande position tack vare att märket är så starkt på tjänstebilsmarknaden.
– Vi har fem bilar på tio-i-topp vilket är otroligt starkt för en spelare i premiumsegmentet som vi är. Under året har vi lanserat tre nya bilar, Volvo V60 och V60 Cross Country samt Volvo XC40. På kort tid har de blivit storsäljare på den svenska marknaden. Det är jag stolt över, säger Jessica Span.
När privatpersoner köper bil är det i stället Volkswagen som är störst. Totalt registrerades 53 469 nya Volkswagen-bilar under 2018.  Golf och Passat är de mest sålda modellerna. Dessutom blev Passat GTE Sveriges mest sålda laddbara bil.
− Det här bådar gott inför vår förestående elbilsoffensiv. I vår kan kunderna börja beställa vår nya elbil ID. Den kommer att börja levereras under 2020 och vi tror att den har goda möjligheter att bidra till elbilens genombrott för många människor, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com