Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Beskedet: Mercedes slopar manuella växellådor

Vill spara pengar

För att skära ned på kostnaderna tänker Mercedes ”eliminera” den manuella lådan.
Även plattformarna ska bli färre och en kraftig reducering av antalet förbränningsmotorer är att vänta från tyskarna.

Vi går mot en framtid där manuella växellådor snabbt fasas ut.

I dagsläget är ungefär var tredje såld bil försedd med en manuell växellåda i Sverige. Efterfrågan på dessa bilar är inte i närheten så stor som den en gång var.

Mercedes har följt denna utveckling, som ses än tydligare på den globala marknaden. Därför har den tyska biltillverkaren nu bestämt sig för att göra sig av med den manuella växellådan.

Beskedet kommer från Markus Schäfer, operativ chef för Mercedes personbilsdivision tillika styrelsemedlem för Daimler. Han berättar att utfasningen av den manuella lådan är ett kostnadsbesparingsinitiativ.

– Vi måste minska komplexiteten som ökar kostnaderna, säger Markus Schäfer enligt motorjournalisten Greg Kable som avslöjade nyheten på Twitter.

Det är heller inte den enda delen i Mercedes initiativ att spara pengar. Även antalet plattformar ska reduceras och förbränningsmotorerna ska minska kraftigt i antal.

Som det ser ut nu finns det många olika varianter av varje modell och tillvalen är talrika. Mercedes anser detta vara för dyrt och krångligt. Med en mer modulär strategi ska det sparas pengar och göra saker enklare.

Dessa åtgärder ska minska kostnaderna med en femtedel omkring år 2025, tänker sig Mercedes.

Men när i tid som den manuella lådan har gjort sitt i Mercedes-bilarna återstår att se. Någon definitiv tidsplan har ännu inte presenterats.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com