Redaktionen tipsar

Bentleys superlyxbil - görs av sopor från vin och ris

Framtidsbilen Bentley EXP 100 GT blir elektrisk och självkörande

Till och med Bentley måste till slut försöka bli miljövänliga. Men inte förrän år 2035. Nya konceptbilen Bentley EXP 100 GT är framtidens självkörande Grand Tourer med en elektrisk räckvidd på 70 mil. Dessutom görs bilen av sopor – till viss del.

Bentley fyller 100 år under 2019 och det firas bland annat med den omtalade konceptbilen Bentley EXP 100 GT. Bilen ska visa hur lyxbilar ter sig om 15 år, år 2035.

Designen är visserligen häpnadsväckande läcker och futuristisk, men hallå Bentley – Tesla och flera andra bilmärken har redan uppnått det ni vill åstadkomma år 2035?!

Bilen ska få en drivlina helt på el med 70 mils räckvidd. Prestanda ska vara 0-100 km/h på 2,5 sekunder och en toppfart på 300 km/h. Förutom toppfarten är det siffror som Tesla nästan matchar redan i dag. Vilken sten ligger Bentleys ingenjörer och sover under?

Enligt Bentley själva kommer bilen från rena Bentley-gener och är inspirerad av företagets djupa förståelse för önskningarna hos företagets intelligenta och framsynta kunder. Ja, kanske inte så konstigt i så fall att det dröjer till år 2035 med en elbil, eftersom de flesta kunder kör en koldioxidsprutande V12-motor på 635 hästkrafter, hur framsynt är det?

Enligt Bentley kommer världen år 2035 vara en planet med delade lyxupplevelser där passagerare och förare av bilen har samma status under resan. Det manifesterar sig genom att bilens kupé är designad runt passagerarnas välmående enligt Bentley.

Bilen är rejält stor med tanke på att endast fyra personer får plats, 5,7 meter lång och 2,4 meter bred.

Bentley satsar hårt på att vara miljövänliga, till exempel är pigmentet i lacken gjort av aska från risskal, en produkt som annars smutsar ner naturen.

Interiört sett är materialvalen mer traditionella: trä, läder och glas. En Bentley kommer nog aldrig att få helt vegan klädsel, men osvuret är bäst. Några avsteg gör dock Bentley: De hävdar att träet i bilen är hållbart och kommer från träd som ramlat ner i sjöar för 5000 år sedan. Lädret kommer från Bridge of Weir och sägs vara garvat på ett mer naturligt sätt. Förutom sopor från ristillverkning så återanvänds även sopor från vinindustrin. För vissa detaljer i sätena är gjorda av konstläder från druvskräp.

Bilen kommer dessutom att vara en rullande läkarstation som genom biometrik bland annat mäter ditt blodtryck och kollar din hälsa genom att iaktta huvud- och ögonrörelser.

Bilen är förstås självkörande, men det är också möjligt för den som känner för att köra att ta över ratten från datorerna i EXP 100 GT.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com