Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bentleys nya modell kan få 1 400 hästkrafter – 0–60 mph på 1,5 sekunder

Ska klara av 0-60 mph på 1,5 sekunder

Större
Stäng
  • Enligt uppgifter kommer Bentleys elbil ha 1 400 hästkrafter. Foto: Bentley
    Enligt uppgifter kommer Bentleys elbil ha 1 400 hästkrafter. Foto: Bentley
  • Enligt uppgifter kommer Bentleys elbil ha 1 400 hästkrafter. Foto: Bentley

Bentley ska lanseras sin första elbil 2025, och nu har den brittiska biltillverkaren börjat avslöja detaljer om den kommande modellen.

I en intervju med Automotive News Europe, berättar Bentleys vd, Adrian Hallmark, att Bentleys första elbil som lanseras 2025, kommer ha upp till 1 400 hästkrafter och ska klara av 0–60 mph (97 km/h) på hissnande 1,5 sekunder. Dock verkar inte accelerationen vara det huvudsakliga säljargumentet. Det finns också problem med att bilar accelererar för fort, för många gånger.

– Om vi har 650 hästkrafter med GT Speed idag, kommer vi dubblera det med elbilar. Men ur synvinkeln med accelerationen 0 till 60 mph, finns det en minskad njutning. Problemet är att det är obekvämt. Tjusningen med att det tar 2,4 sekunder att uppnå 60 mph, är stor cirka tio gånger. Därefter blir man illamående, sade Adrian Hallmark, till publikationen.

Baseras på PPE-plattformen

Den elektriska Bentleyn kommer börja tillverkas 2025 i dess fabrik i Crewe, England. Dock har det inte avslöjats några detaljer vilken karossform bilen kommer ha, men ska vara ett komplement till nuvarande Continental GT, Flying Spur och Bentayga. Modellen kommer baseras på plattformen PPE, som Audi har utvecklat för Volkswagens-koncernens räkning.

Kostnadsmässigt kommer modellen ligga på nivåer runt 250 000 euro, motsvarande 2,6 miljoner kronor. Det är ungefär vad limousinen Bentley Mulsanne kostade som ny.

Den sista frågan men kan ställa sig, är vilken tjänstevikt modellen kommer ha. Redan nu har bitillverkaren problem med sina bilar, eftersom deras Bentleys modeller börjar närma sig maxvikten för vad som är tillåtet för B-körkortsinnehavare inom EU. Därför vill nu biltillverkaren ändra reglerna, så att förare med B-körkort får köra ännu tyngre fordon.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com