Redaktionen tipsar

Aventador S som cab: "Alla pojkars dröm att få köra"

350 kilometer i timmen utan tak. Var beredd på en fartupplevelse och rejält rufs i håret om du sätter dig i Lamborghinis skönhet Aventador S Roadster.
–  Den här bilen är alla pojkars dröm, säger Alex Roström på Dream Auto i Solna.

Den är vacker och titta på – och brutal att köra. Lamborghini Aventador S Roadster kom 2018 när italienarna ville ge bilentusiaster extra mycket sommarkänsla. 0-100 km/h på 3,0 sekunder och en toppfart på 350 km/h tack vare den fem liter stora V12-motorn med 740 hästkrafter och 690 newtonmeter.
Nu har du chansen att få en unik sommar med blås i håret, för på Dream Auto i Solna står ett vackert och eftertraktat exemplar.
– Jag tycker att den är en av de bästa bilarna på marknaden, och det finns dessutom knappt några exemplar att få tag på, säger Alex Roström på Dream Auto.

Svårt att tygla alla 740 hästkrafter?
– Med den bilen, ja. Man måste definitivt vara körkunnig. Om man inte vet var gränsen går ska man vara försiktig. Och vi låter ju inte alla provköra, för bilen är lite för dyrbar.

För fyra år sedan hade 5 000 Aventador tillverkats, men modellen har börjat kännas gammal i en superbilsvärld i ständig rörelse. Därför kom en uppdaterad Aventador S i ett försök att ta tillbaka initiativet från konkurrenter som Ferrari, Pagani och Koenigsegg.
Den kanske största nyheten var att Lamborghini Aventador S fick fyrhjulsstyrning, någonting som Lamborghini aldrig tidigare haft.
Det förbättrade både svängvillighet och högfartsstabilitet. Tillsammans med antisladdsystemets uppdaterade mjukvara kunde  Aventador S också kunna köras med större sladdvinklar än tidigare (för dem som är benägna att köra på tvären).

Se annonsen här

Fjädringen fick sig en översyn, med uppdaterade geometrier och raskare respons hos de adaptiva stötdämparna. Själva chassit i kolfiber är det samma som förr , men motorn fick sig däremot en duvning, med högre maxvarvtal och 40 alldeles nya hästkrafter som gör de tidigare 700 sällskap i stallet.
Den sjuväxlade robotlådan är densamma som förr, liksom fyrhjulsdriften som dock kalibrerats om för ett mer bakhjulsdrivet beteende.

Lamborghini har även jobbat med aerodynamiken och en ny främre stötfångare tillsammans med en justerbar bakvinge har gett både bättre marktryck och lägre luftmotstånd.
De första exemplaren levererades ut under våren 2017 och kostade runt tre miljoner kr.
Och året senare kom alltså Roadster, där karossen av naturliga skäl skiljer sig från sitt takförsedda syskon.
Det kolfiberklädda taket, som kan beställas i högglansigt svart utförande, lyfts av under soliga dagar (även regniga fungerar, så länge bilen inte står stilla). Att lyfta av taket är inte så tungt som det ser ut  – konstruktionen väger faktiskt bara sex kilo.
0-100 km/h går på 3,0 sekunder, en tiondel långsammare än coupén. Det är framför allt de 50 extra kilona som gör Roadstern lite svagare i sprinten. Toppfarten är densamma – 350 km/h.

Är det här den perfekta sommarbilen i coronatider, om man vill ha lite roligt i Sverige?
– Självklart, det är väl allas dröm att få köra en sån här bil om man har pengarna. Coronapandemin har visat att livet är skört och att man bör passa på att njuta av livet, säger Alex Roström på Dream Auto.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com