Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi A5 och S5 nu också som cabriolet

Tygtaket ska vara tystare än någonsin

Bättre utrymmen och tystare tygtak hör till de största förändringarna när Audi förnyar A5 och S5 i öppet utförande.

Så kom till slut den tredje nyheten i följetången om Audi A5. Redan tidigt i somras visade Audi upp den nya A5 i coupéversion och följde upp med Sportbackvarianten för ett par månader sedan. Med cabrioletversionen är A5-paketet komplett – och precis som i de övriga karosserna finns också en stunsigare S5-version med mer grillkrydda under huven.

Tekniskt sett är det få saker som skiljer cabriolet från coupé: mått, drivlinor och de flesta karosskomponenter är de samma. Den stora skillnaden är den där stora tygtrasan som ersätter plåttaket. Och eftersom tygtaket går att fälla ihop behövs förstärkningar som ersätter plåttakets förlorade förstyvande verkan, liksom utrymme där trasan får plats när den stuvas ihop i den händelse att solen skulle råka skina.

För det gör den ju så ofta.

För det gör den ju så ofta.

Flerlagerssuffletten ska hur som helst gå att fälla och fälla upp med en enkel knapptryckning och Audi hävdar att de aeroakustiska egenskaperna ska vara väsenligt förbättrade jämfört med föregångaren. Det betyder i klartext att ljudisoleringen är bättre och vindbruset lägre. Även baksätesutrymmet ska ha blivit bättre och nu kan människor sitta där utan att behöva amputera benen strax ovanför knäskålarna.

Förstärkningar i trösklar och torpedvägg (plåten mellan motorrum och passagerarutrymmet) har hjälpt till att styva upp stommen nu när taket är borta. Enligt Audi ska den nya A5 cabriolet vara 40 procent mer vridstyv än den gamla. Det betyder bättre komfort, trevligare köregenskaper och mindre vägslammer. Rundslagningsskydd finns också, i form av störtbågar som fälls upp bakom passagerna i den händelse att man skulle volta.

Audi A5 och S5 cabriolet kommer till Sverige i mars 2017 och prislistan kommer att starta på i runda slängar en halv miljon kronor.

Foto: Audi, Ibad Anis/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com