Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Alpine A120 närmar sig produktion

Renault släpper teaserfilm med drifting på blött underlag

Renault Alpine A120 börjar närma sig produktion. Inför lanseringen släpper Renault en video som visar mittmotorbilen busa runt på testbana.

Alpine, vad är det för någonting? Jo, det var Renaultförsäljaren och rallyföraren Jean Rédélé som efter att ha gjort bra i från sig på specialsträckorna i de franska Alperna började bygga Renaultbaserade sportbilar med just namnet Alpine. Det är franskt, väldigt franskt, så det uttalas ”all-pinn”.

Från början handlade det om en liten coupé byggd på Bubblamotsvarigheten 4CV, så prestanda var inte riktigt i modern klass när det gällde Alpine A106 från 1955. På den följde A108, baserad på Renault 8, som i sin tur gav upphov till den lite obekvämt läckra A110. Proportionerna var inte alls vad man tyckte var sportbilsmässiga 1962, men oj vad söt den lilla läckerbiten var.

Drygt 600 kg och svansmotor på uppåt 180 hästkrafter.

Drygt 600 kg och svansmotor på uppåt 180 hästkrafter.

Den kantigare A310 följde upp och försökte vara mer vuxen än de tidigare fickraketerna och ur den utvecklades både A610 och A710 – grundformerna var de samma sjuttotalskantiga för samtliga, mer konventionellt sportbilsmässiga, som en fransk Porsche 944. Hela Alpineprojektet dog sedan sotdöden 1995 när bilarna blivit för gamla och utvecklingsresurserna strypts.

Men nu har Renault gjutit nytt liv i Alpinenamnet. I långloppsracing har Alpines LMP2-bilar gjort bra i från sig och i våras visade Renault upp en mittmotordriven konceptbil under Alpineflagg, vilket vi rapporterat om tidigare.

Ryktesvis kallad A120 är den nya Alpinemodellen en liten mittmotorsportbil placerad ungefär mitt emellan Lotus Elise och Porsche Cayman. Vad den kommer att för motor har vi ingen aning om, men vi tror att Alpine A120 kommer till Sverige någon gång under nästa år, som ett av tolv lanseringsländer.

De första 1.955 exemplaren (tänk A106 och Alpines födelseår) kommer att hålla någon slags status som premiärversion – utan att veta vad det innebär. Dessa första bilar kommer att erbjudas i vitt, blått eller svart och priset lär hamna någonstans i närheten av 600.000 kronor.

Foto: Renault
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com