Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Allvarliga brister avslöjade hos bilverkstäder

Ett 60-tal oanmälda inspektioner

Större
Stäng
  • Foto: Arbetsmiljöverket
    Foto: Arbetsmiljöverket
  • Foto: Arbetsmiljöverket

Flera myndigheter har tillsammans gjort oanmälda inspektioner hos bilverkstäder och biltvättar, och sex av tio företag hade brister i arbetsmiljön. 

De senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket genomfört oanmälda inspektioner hos ett 80-tal bilverkstäder, biltvättar och andra företag inom branschen i Sverige. 

Kontrollerna har avslöjat farlig arbetsmiljö, illegal arbetskraft och misstänkt utnyttjande av människor

– Det är dålig kontroll på kemikalier och vi har hittat obesiktigade lyftanordningar och tryckkärl som kan vara rena dödsfällor. Vi ser också att dålig arbetsmiljö ofta hänger samman med utnyttjande av människor, det är inte ovanligt att vi hittar sängar och annat som tyder på att man bor på arbetsplatsen. Det hör inte hemma på svensk arbetsmarknad, säger Arne Alfredsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Allt som allt upptäcktes 250 olika arbetsmiljöbrister. Cirka sex av tio företag hade brister i arbetsmiljön, som ledde till krav på åtgärder. De vanligaste bristerna rör hantering av kemikalier, lyftanordningar och tryckkärl. I ett 20-tal fall var bristerna så allvarliga att det beslutades ett omedelbart förbud mot att använda utrustningen.

LÄS MER: Rekordfå dog i trafiken i januari

Polisen kontrollerade cirka 180 personer som arbetade i verksamheterna. 

– Det är tyvärr så att det fortfarande är personer som arbetar i den här branschen fastän de inte har rätt att arbeta i Sverige. Den här gången var det elva personer och vi hade ett fall av misstänkt människohandel. Det visar hur viktigt det är att vi myndigheter fortsätter att jobba tillsammans för att störa de oseriösa företagen, säger Johan Winberg, poliskommissarie på Polismyndigheten.

Skatteverket granskade företagens personalliggare för att upptäcka svart arbetskraft. De senaste åren har myndigheterna gemensamt trappat upp kampen mot arbetskriminalitet, genom fler kontroller och oanmälda inspektioner i branscher där arbetsolyckor och regelbrott är vanliga.  

Kontrollerna ledde till att ett 60-tal sanktionsavgifter, till följd av brister i arbetsmiljön övervägs, likaså ett 20-tal kontrollavgifter till följd av brister i personalliggare eller kassaregister begrundas. 

LÄS ÄVEN: Priserna på sportbilar sjunker

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com