Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

700 nya fartkameror ska upp

Trafikverket vill öka säkerheten och spara liv

Varje år tar trafiksäkerhetskameror en kvarts miljon bilder på fartsyndare. Nu lär de bli ännu fler. Trafikverket sätter upp 700 nya kameror.

Varje gång det blixtrar i ansiktet på dig kostar det mellan 1.500 och 4.000 kronor. Totalt tar kamerorna över 260.000 bilder om året, men bara var tredje bild leder till en bot. Detta beror på att det inte alltid är lätt att identifiera föraren. I Sverige är det enligt lag bara den som kört som kan bötfällas, medan det exempelvis i Storbritannien, Nederländerna och Frankrike är ägaren till fordonet som ställs till svars.

Trots det tycker Trafikverket att kamerorna gör nytta och ska därför öka antalet kameror från dagens 1.500 stycken.
– De närmaste tre åren kommer vi att sätta upp ytterligare 700 eftersom de är så effektiva när det gäller att få ner hastigheterna och de räddar mellan 20 och 30 liv om året, säger Maria Krafft som är måldirektör på Trafikverket till Sveriges Television.

Kamerorna är inte på dygnet runt utan är bara aktiverade delar av dygnet. Så man kan aldrig vara riktigt säker på var det blixtrar till.

Foto: Holger.Ellgaard/Wikimedia Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com