Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

650 hk räcker inte - Lamborghini planerar superversion

Succé-suven Urus kan släppas i Performante-version

650 hästkrafter och över 300 km/h är inte nog.
Suv:en Lamborghini är på väg att komma i en extrem Performante-version.
– Vi har strategin och kommer att hålla i den, det är vårt mål också för Urus, säger Lamborghinis teknikchef Maurizio Reggiani till Automobile Mag.

Urus är en världssuccé och har mer än fördubblat volymen för Lamborghini. Även i Sverige är super-suv:en med en V8 på 650 hk en stor framgång, hela 19 exemplar har sålts på ett drygt år.

– Ett av de största uppgifterna var att garantera att bilen hade Lamborghinis DNA, men också blev en användbar bil. Du kan använda den från A till B, åka och handla, transportera familjen, men när du lägger i sport- och banläget, då blir det en riktigt Lamborghini, säger Maurizio Reggiani.

Bottenplattorna till Urus byggs i den gamla Trabantfabriken i Zwickau i Tyskland, medan slutmonteringen av karosserna sker i fabrik i Bologna i Italien. Efterfrågan är så stor att kunderna tvingas vänta länge på bilen trots att Lamborghini tillverkar 23-24 exemplar om dagen.

Bilen klassas som en av världens absolut snabbaste suv:ar och dubbelturbo-V8:an gör att bilen kan accelerera på 3,7 sekunder upp till 100 och toppar 305 km/h. Men det finns alltid de som vill ha mer och nu öppnar Lamborghini för en prestandaversion, Performante.

– Jag tror att vi kommer att se det! Gallardo var den första, och vi fortsatte med Aventador och Huracán. Så vi har strategin, och vi kommer att behålla strategin, men ibland är det tydligt att du måste uppfinna eller återuppfinna dig själv i en ordning som inte kan förutsägas. Detta kommer att vara vårt mål också för Urus.

Redan i dag har externa trimningsfirmor släppt hottade versioner av Urus. Till exempel säljer ABT en version med 710 hk som gör 0-100 på 3,4 sekunder. Novitec är ytterligare lite värre: 782 hk trycker de ut ur V8:an. Kanske måste Lamborghini få ut 800 hk för att vara värre än värst.

Maurizio Reggiani berättar att han själv kör en Urus som vardagsbil, och att han får ett fantastiskt mottagande överallt med bilen. Men hans verkliga favoriter hos märket är Miura och Countach. Dock äger han ingen klassisk Lamborghini själv, däremot en Alfa Romeo Spider.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com