Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

280 hk, automatlåda och ny interiör i Toyota GR Yaris

Toyota har hittat extra hästkrafter i den trecylindriga motorn och erbjuder nu möjligheten till en automatisk växellåda. Och en ny 80-talsinspirerad cockpit.

TEXT Morten Bek

FOTO PR

Japanska Toyota GR Yaris har saknat något som få människor kan säga att de saknar: ingenting. Men förbättringar och förändringar är grunden för bilindustrin, så den lilla pärlan till halvkombi inleder 2024 med ett antal ganska stora förändringar.

Mest anmärkningsvärt är växellådan. Inte den befintliga, för den finns fortfarande kvar. Manuell och med sex växlar. Det är det nya automatlådealternativet som sticker ut bland de nya funktionerna. Behövde den dynamikfokuserade GR Yaris verkligen en sådan?
Nej, inte alls. Om den kan sin sak kan den göra något för körupplevelsen, men tack och lov är det ett tillval, inte ett tvång.

En extra portion hästkrafter i 1,6-litersmotorn, ett förbättrat chassi, en front med stora luftintag (på en ny Circuit-version med ”kylpaket”) och en helt ny cockpit som inte har något att göra med layouten på en vanlig Yaris, ska ge plats för ännu mer vildhet och ännu mer kul i den lilla halvkombimodellen.

Med automatisk växellåda finns det tid över för annat

Manuell eller automatisk växellåda? Det är två olika filosofier, och medan vi föredrar automat i bilar som vi använder i vardagen, kan den manuella växellådan och dess extra dimension av kontroll och interaktion göra underverk i en sportbil. Så är fallet med GR Yaris, där växlingarna är en del av fyrverkeriet.

Det finns goda argument för att en automatisk växellåda kan vara rätt val även i en vild bil som GR Yaris. Bakom ratten kan du koncentrera dig på styrning, bromsar och vägen. Om växellådan är bra märks det inte, och Toyota lovar att den nya 8-växlade automatlådan – inte en dubbelkoppling utan en traditionell med momentomvandling – har testats och ska vara perfekt i rallyversionerna av GR Yaris.

Växellådan optimerar växlingarna i förhållande till hur du använder gas och broms, så att nedväxlingarna blir precis rätt och du inte fastnar på låga varvtal.

Statusen för den trecylindriga 1,6-litersmotorn före faceliften var 261 hästkrafter och maximalt vridmoment på 360 Nm. 2024-motorn har optimerats och gjorts något starkare, så statusen är nu 280 hästkrafter och 390 Nm. Detta, och den nya automatiska växellådan, gör förmodligen GR Yaris snabbare, men det är inget som Toyota gör reklam för.

Helt ny cockpit inspirerad av sport – och 80-talet

GR-teamet, dvs teamet inom Toyota som ansvarar för sportiga modeller som GR Supra, GR86, GR Corolla (inte tillgänglig i Europa) och GR Yaris, har ökat styvheten i GR Yaris konstruktion genom att använda fler svetsfogar.

Underredet var redan perfekt, men det finns fortfarande utrymme att skruva upp det. Faktum är att fler skruvar och bultar har använts för att bättre fästa de främre fjädrarna/dämparna i själva bilen, och den styvare konstruktionen ger tydligen bättre kontroll och mer feedback från styrningen.

Styrningen är kopplad till samma ratt som tidigare. Men allt runt ratten och föraren är helt nytt. GR Yaris har en helt egen interiör som inte längre har mycket gemensamt med interiören i en vanlig Yaris.

Det är som att titta in i en bil från 80- eller 90-talet. Stora grå ytor och allt är fyrkantigt. Och det är coolt, för den är tillverkad utan någon glänsande pianolack och mittkonsolen är vinklad mot förarsätet. Infotainmentskärmen sitter högt, varningsblinkers och knappen för ESC-systemet har fått mer framträdande positioner. Allt är inspirerat av bilar som färdas på racerbanor eller grusvägarna i ett rally.

Vi kan bara vara tacksamma för att Toyota inte bara håller fast vid GR Yaris, utan också gör den lilla kanonkulan ännu mer fokuserad och fräck.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com