Här är de mest klickade artiklarna på Bytbil 2020

Har skrivits över 900 artiklar på Bytbil i år

Under 2020 har det skrivits över 900 artiklar på Bytbil i år. Här är de mest klickade artiklarna i år.

Det nya året hann knappt ringa in innan januari månads mest lästa artikel publicerades, redan 2 januari. I 50 år stod en Mercedes 300 SL Roadster glömd i ett garage, i en villaförort till Baltimore i USA. Nu har den sålts för 7,5 miljoner kronor. 

I februari köpte Postnord in 500 postbilar av modellen Renault Kangoo. Problemet: de klarar inte av vår nordiska klimat. Som följd kan bromsförmågan försvinna, eller kraftigt reduceras och får därmed inte köras i snö. 

I mars visade Koenigsegg upp nya Gemera och som innehåller en superteknik. Den har en trecylindrig motor som väger 70 kilo, men genom ny teknik med fria ventiler genererar den hela 600 hästkrafter och är samtidigt väldigt snål vid låga farter. Den är lika effektiv som en dieselmotor, men miljövänligare än en bensinmotor. 

Även i april var den svenska supersportbilstillverkaren i farten igen, nästan i alla fall. Koenigseggs designbyrå Raw släppte bilder på en ny mystisk konceptbil med tre säten. Motorn: en trecylindrig motor med 700 hästkrafter som kan vara en kommande instegsmodell. 

Koncept var även på Bytbils läsares läppar även i maj. Då var det istället svenska Volvo som var i farten när konceptet Volvo Vision Gran Turismo visades upp av några Volvos designers, på Instagram. Konceptet kommer antagligen aldrig bli verklighet, men man kan använda sin fantasi. 

4 juni trädde en ny regel i kraft inom EU. Det gjorde att man kunde köra vidare med sin bil i sju månader utan att besiktiga den. Om man exempelvis skulle besiktiga sin bil i augusti, kan man köra vidare ända till sista mars. Dock gäller det inte bilar som redan fått körförbud. 

“Biltjuv”, “Jäger”, “Skitbil”, “Perkele” och “Playboy”. Det är några av de ansökningar till personliga registreringsskyltar som fick avslag fram tills juli i år. Transportstyrelsen har anställt tre personer som går igenom alla ansökningar och bedömer om de är lämpliga eller inte. Totalt var det över 220 avslag av personliga registreringsskyltar. 

I augusti skrev Bytbil om ryska Avtoros Shaman som tidigare fått en hel del uppmärksamhet I Top Gear. Men nu har det åtta hjuldrivna monstret fått ett nytt uppdrag – som ambulans. 

Om fem år ska Volvo sälja 50 procent av sin globala volym online. Och som en del av den satsningen tillkännagav de i september förvärvet av Upplands Motor och vill även ta över Bra Bil. 

I oktober snackades det mycket om supersportbilen SSC Tuatara, en värdig motståndare till Koenigsegg Agera RS som den snabbaste produktionsbilen. Och den amerikanska supersportbilen slog just hastighetsrekordet i oktober med en genomsnittsfart på hiskeliga 508,73 km/h. 

Men glädjen var kortvarig för SSC. Oklarheter kring världsrekordförsöket gjorde att de i november backade från sitt världsrekordförsök och därmed är Koenigsegg Agera RS fortfarande rekordinnehavare som världens snabbaste produktionsbil.

I september visade Kinesiska Lynk & Co upp sitt koncept Zero på bilsalongen i Peking. Det är en kusin till Polestar 2. Tre månader senare visades en färdig bil upp när den körde på en testanläggning i Kina. Nu i december, för cirka två veckor sedan, fångades den på bild även i Sverige. 

Vi får se vilka nyheter som skrivs 2021. Gott nytt år! 

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com