Redaktionen tipsar

Köpte 500 bilar – som inte får köras i snö

"Klart att våra medarbetare är chockade"

Postnord köpte nyligen 500 nya postbilar av Renault. Det var bara ett problem: bilarna klarar inte av vårt nordiska klimat.
– Vi fick in ett antal incidenter där bromsförmågan på bilarna försvunnit eller reducerats kraftigt. Då valde vi att ställa av bilarna och kontaktade leverantören Renault, berättar Mathias Krümmel, operativ chef på Postnord till sajten Breakit.se.

Allmänhetens förtroende för Postnord är väldigt lågt, numera avsevärt lägre än för den utskällda statliga tågjätten SJ. Tiotusentals kunder är varje år djupt missnöjda med Postnords paketleveranser och många vittnar om att Postnord bara kör förbi utan att leverera paketen som sagts.
Och risken är att det kommer bli nya svårigheter att leverera post den närmaste tiden. Postnord har nämligen köpt in 500 nya postbilar av modellen Renault Kangoo – som inte klarar av vårt nordiska klimat.
Anställda har fått tagit del av ett internt meddelande om att de nya bilarna inte får köras i snö, avslöjar sajten Breakit.se.

Brevbärare började att slå larm för runt två veckor sedan efter att de nya bilarna gick inte att bromsa.
– Man har kört på huvudled i 70-80 kilometer och sedan har bromsen inte fungerat, i något fall har det var i stadsmiljö. Som tur är har man lyckats stoppa fordonen, men det är klart att våra medarbetare är chockade, säger Mathias Krümmel, operativ chef på Postnord, till sajten Breakit.se.

Har det påverkat postutdelningen?
– På vissa ställen har det blivit förseningar som en direkt konsekvens av detta. Vi gör allt vi kan för att eliminera detta, säger Mathias Krümmel.
– Vi har köpt in bilar som ska klara det nordiska klimatet. De här bilarna rullar ju på svenska vägar. Just nu för vi en dialog med Renault om hur det här kunnat ske. I våra kravspecifikationer står det tydligt att bilarna ska klara normalt nordiskt klimat.

I dag finns runt 8 000 fordon i Postnord-flottan, som även innefattar andra typer av fordon, och tusentals bilar ska bytas under de kommande åren.
Postnord har hittills köpt in över 500 nya Kangoos, som började att rullas ut under andra halvåret 2019.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com