Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Gömde miljon-Mercan i villagaraget - i 52 år

Nu säljs bilen - för 7,5 miljoner kronor

I över 50 år stod Mercedesen gömd i ett garage i en villaförort.
Trots bilens totala förfall gör ägaren ett klipp på att ha misskött bilen i decennier.
Mercedes 300 SL Roadstern är nu till salu för hisnande 7,5 miljoner kr.

Värdefulla bilfynd i lador och garage tycks bara bli vanligare och vanligare – både i USA och Sverige. Det är något speciellt med en bil som stått gömd i flera årtionden och är gömd under ett tjockt lager damm. Ibland är bilen i relativt bra skick under all smuts – ibland är förfallet totalt. Men är modellen tillräckligt ovanlig kan det löna sig för ägaren att gömma undan bilen i decennier.

Ägaren till den här Mercedes 300 SL Roadstern ställde enligt papperen undan sin bil 1968. Bilen såldes ny i USA i juni 1961 och den första ägaren hade den bara ett kort tag innan den såldes tillbaka till återförsäljaren. Sedan köpte andra ägaren bilen och hen har behållit den ända till nu. En minst sagt lyckad investering trots att skicket hunnit bli miserabelt. Nu säljs bilen av Beverly Hills Car Club – för cirka åtta miljoner kronor med dagens dollarkurs.

Av papperen som medföljer bilen verkar som den ställdes av redan 1968 och troligen gömdes den undan i ett villagarage i en förort till Baltimore och där har den stått fram till nu.

Miljön i garaget verkar dock inte ha varit särskilt nyttig för bilen. Bilderna från säljaren visar en kaross med rejäla rostrosor och flera hål. Interiören har också tagit rejält med stryk och mycket av skinnklädseln verkar ha ruttnat bort i fukten där bilen förvarats. Den är dock komplett, vilket är goda nyheter för den som ska renovera bilen.

Trots prislappen på omkring åtta miljoner kronor kan den som köper räkna med ett omfattande arbete för att få tillbaka bilen i ett bra skick igen. Men de goda nyheterna är att en Mercedes 300 SL Roadster i perfekt skick är värd långt över 10 miljoner kronor.

För Mercedes 300 SL är inte vilken gammal Merca som helst, det handlar om den Mercedes som i dag är mest eftertraktad av alla bland bilsamlare. Allra hetast är förstås den täckta måsvingekarossen – men även en Roadster är värd en förmögenhet.

300 SL debuterade på New Yorks bilsalong 1954 efter att den amerikanska Mercedes-importören Max Hoffman övertygat tyskarna om att de skulle bygga en sportbil. Först byggdes måsvingeversionen fram till 1957 och de sista sex åren byggdes endast den öppna roadstern i 1858 exemplar.

För sin tid var 300 SL en superbil med en direktinspurtad treliters rak sexa som gav 215 hk och gav bilen superbilsprestanda. 300 SL bidrog till att göra Mercedes till en prestigebil och bland de berömda ägarna till 300 SL fanns Sophia Loren, Tony Curtis, Clark Gable, Zsa Zsa Gabor och Stavros Niarchos.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com