Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Är detta världens mest kapabla ambulans?

Ryska Avtoros Shaman har fått ett nytt användningsområde

Större
Stäng
  • Om man ser en Avtoros Shaman-ambulans i backspegeln gör man nog bäst i att byta fil.
  • Om man ser en Avtoros Shaman-ambulans i backspegeln gör man nog bäst i att byta fil.

Det vore nästan värt att bryta benet i den ryska vildmarken.
För då kanske man blir upphämtad av en åttahjulsdriven Avtoros Shaman-ambulans.

För två år sedan fick det ryska terrängbilsmonstret Avtoros Shaman 8×8 en hel del blickar riktade mot sig då den uppmärksammades i brittiska Top Gear. Då fick den i uppdrag att dra upp en traktor från en åker.

Nu verkar bjässen ha fått ett nytt användningsområde – som ambulans.

Normalt sett, om någon hamnar i knipa i den ryska vildmarken skickas det beroende på situationens allvar ofta ut en helikopter. Svåra väderförutsättnignar kan dock vara förenat med livsfara och en sådan räddningsoperation kostar väsentligt mycket mer än att skicka fram en bil. Det är där Shaman kommer in.

Avtoros Shaman kostar normalt 1,8 miljoner kronor – utan ambulanspaketet.

Tillsammans med det ryska företaget PC Sadr har Avtoros nu transformerat den åttahjulsdrivna terrängbilen till en ambulans. Tack vare dess enorma storlek rymmer den fyra sjukvårdspersonal och två patienter plus all utrustning som normalt återfinns i en vanlig ambulans, plus lite till.

Utöver sjukvårdsinredningen är det en vanlig Shaman under huven. Eller ja, ”vanlig” är nog fel ordval. Bilen väger 4,8 ton och kan ta sig fram mer eller mindre överallt. En 3.0-liters fyracylindrig turbodiesel generar 176 hästkrafter och den gör 0-100 km/h på… aldrig. Toppfarten ligger på 70 km/h – på väg. Om man kastar på den valbara propellern där bak ska den även ta sig fram problemfritt i vatten.

Vad Shamanen saknar i toppfart tar den igen i räckvidd. Tanken rymmer strax över 260 liter bränsle vilket gör att den kan färdas omkring 100 mil på en tankning. Det kommer väl till hands om bilen ska ut på ett räddningsuppdrag i den ryska vildmarken.

Det är i skrivande stund oklart om Avtoros Shaman-ambulancen faktiskt kommer att användas i detta syfte. Men det är sannerligen en bra backup ifall allt går åt skogen i skogen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com