Färre omkom i trafiken 2017

Rekordlåga siffror trots ökad trafik.

Teknisk utveckling och säkrare vägar har givit resultat. I fjol dog färre i trafiken än någonsin i modern tid.

För tjugo år sedan började Euro NCAP smälla bilar i barriärer och dela ut stjärnor efter hur de klarat sig. Det blev en morot för bilindustrin och en väldig utveckling tog fart. Att krocka med en modern bil i dag är långt säkrare än vad det var då.

Risken att krocka är också mindre. Under de senaste 20 åren har teknik som antisladdsystem, autobroms och diverse vingelvarnare blivit var mans egendom, teknik som förhindrar att olyckor ska uppstå.

För tjugo år beslutade också riksdagen att den så kallade nollvisionen ska ligga till grund för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. Sedan dess har fått 2+1-vägar med vajerräcken, rondeller i stället för korsningar och skogar av fartkameror som övervakar vår framfart i trafiken.

Allt detta tycks ha burit frukt. Trots att vi kör fler mil i bil än någonsin var det färre som dog – 253 personer – i trafiken i fjol än någonsin tidigare, åtminstone i modern tid. Det visar färsk statistik från Trafikverket. Det ska jämföras med de 550–600 som omkom årligen under de sista åren av 1990-talet.

Enligt Trafikverket beror det bland annat på att hastighetsgränserna bättra anpassats efter vägars utformning, att stadsmiljöer farliga för oskyddade trafikanter byggts bort och att fordonsindustrin satsat på säkerhetsutveckling.

Daimler AG

Somliga längre än andra.

Av de totalt 253 som omkom under 2017 var det nästan 100 personer som omkom i singelolyckor med motorfordon (av alla slag). Av dem var 23 stycken alkoholpåverkade personbilsförare – singelolyckor var det vanligaste sättet att dö om man hade druckit.

Under året omkom också 39 motorcyklister, de flesta i samband med dålig regelefterlevnad. Bara en av fyra omkomna motorcyklister hade hjälm, var nykter, hade körkort och höll hastighetsgränsen.

Och även om risken att dö i trafiken har minskat avsevärt ser Trafikverket fortfarande möjliga förbättringsområden och nästa delmål är högst 220 omkomna 2020. Men fortfarande skulle fler behöva följa hastighetsgränserna, cyklister använda hjälm och motorcyklister skärpa sig i största allmänhet. Dessutom har andelen onyktra förare ökat. Trafikverket skulle också vilja se en snabbare ombyggnadstakt med mötesseparering av statliga vägar.

Enligt Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på trafikverket, skulle vi kunna spara 30 liv om året om vi bara sänkte snitthastigheten med två kilometer per timme på våra vägar. Men det är ju som vanligt: låt bli drickat, ta det lugnt bakom ratten och håll avstånden, så kommer du fram som det var tänkt.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com