Aston Martin Valkyrie AMR Pro är en banbil

Extrem version utan gatgodkännande.

Värstingen i Aston Martin-programmet kommer att bli ännu argare. Så arg att den inte får släppas ut i trafiken.

Det har blivit en grej hos biltillverkarna att bygga bilar som inte kan användas till någonting och sedan ta hutlöst betalt för dem. Ferrari har sin FXX-K, McLaren sin P1 GTR, Aston Martin sin Vulcan och Lamborghini har också varit där och pillat med sin Sesto Elemento, den ballaste av dem alla.

Men: för det första är de inte gatgodkända och kan alltså inte köras till Konsum eller ens till verkstaden, eftersom det saknas strålkastare och ljuddämpare och allt sånt där som bilprovningen kräver.

Sedan är de inte heller tillåtna att ställa upp i några tävlingsserier, för till skillnad från dedikerade tävlingsbilar har de här inte den säkerhetsutrustning som FIA kräver, eller ens en vagnbok, alltså den handling som visar att bilen är godkänd att tävla med.

Så de stackars ägarna till bilar som de här är hänvisade till att tuffa runt någon asfaltsslinga på inhägnat område utan att få mäta sina krafter mot andra kombattanter, helst då också under överinseende av någon nitisk tekniker från fabriken som ser till att du inte hittar på något bus utanför de strikta instruktionerna.

Då är det skönt att veta att man har en Aston Martin Valkyrie i garaget, en bil som sannolikt kan slå alla de där på fingrarna OCH köra till macken för egen maskin när man behöver tanka. Kvar vid grinden står de förbjudna och gråter.

Aston Martin

Sade du att den hette Val Kilmer?

Men nu kommer Aston Martin och ställer till det för dig, för de tänker lansera en sådan där bara-bana-variant av Valkyrie och då kommer din bil inte längre att förslå. För Aston Martin Valkyrie AMR Pro, som bara-bana-bilen ska heta, har trimmat den 6,5 liter stora V12:an ytterligare. Till hur många hästkrafter får vi inte veta, men å andra sidan visste vi ju inte från början ens hus stark gatbilen kommer att vara.

Större vingar ska trycka bilen hårdare mot banan där tävlingsdäck direkt från Le Mans-seriens sportvagnsprototyper tar hand om greppet. Lättad är den förstås också, något värmepaket finns inte och vindrutan är av polykarbonat. Plast, alltså. Valkyrie AMR Pro ska klara av att generera 3,5 g sidoacceleration i kurvorna.

Och de kurvorna får man njuta av på Aston Martins egna evenemang på racerbanor runt om i världen. Så varför i all världen går man inte hela vägen och köper en Formel 1-bil på en gång? Då finns det i alla fall ingenting som kan köra i från, i alla fall inte någonting som baserats på en gatbil.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com