Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

VW-bossen kollapsade på krog - dog

Ferdinand Piëch gjorde biltillverkaren störst i världen

En av bilvärldens största har lämnat jordelivet. Tidigare Volkswagen-chefen Ferdinand Piëch kollapsade på en restaurang i söndags – och avled på sjukhus. – Han dog plötsligt och oväntat, bekräftar hustrun Ursula, enligt Der Spiegel.

Mannen som byggde upp Volkswagen till världens största bilmärke har hastigt avlidit. Mellan 1993 till 2002 var Ferdinand Piëch högste chef för biltillverkaren. Därefter var han styrelseordförande ända fram till 2015. Enligt olika källor blev han hastigt sjuk och kollapsade under söndagen på en middag. Han fördes med ambulans till sjukhuset i Rosenheim i Tyskland, men hans liv gick inte att rädda. Orsaken till dödsfallet är än så länge okänd. Ferdinand Piëch blev 82 år gammal.
Ferdinand Piëch kommer främst att vara känd som mannen som tog Volkswagen från en relativt liten aktör till ett globalt varumärke. Det var Ferdinand Piëch som köpte märken som Bentley, Bugatti och Lamborghini till koncernen. Enligt vissa bedömare var det också han som gjorde Seat och Skoda till vad det är idag. Koncernens stora tillväxt gjorde att Piëch blev miljardär – i euro, då han också var arvtagare till familjen Porsche som äger stora delar av Volkswagen.
Innan han blev toppchef på Volkswagen var Piëch ingenjör för Porsche och Audi. På Porsche var han ansvarig för den enorma framgången med 917 och hos Audi var han med och tog fram Ur-quattron. Piëch var högste chef hos Audi när bilmärket gick från gubbil till premiummärke i samma liga som BMW och Mercedes.

Ferdinand Piëch hade bilar i blodet genom att han var son till Ferdinand Porsches dotter Louise Porsche.
Hustrun till  Ferdinand Piëch, Ursula Piëch, bekräftade i går sin make död i ett uttalande. Han dog ”plötsligt och oväntat”, skrev hon. Volkswagen-gruppen har ännu inte kommenterat dödsfallet.
Piëch kallas av tyska medier i dag för  ”patriark av Volkswagen”, och företaget var hans ”livsverk”. Under hans ledning växte gruppen från fyra till 13 varumärken och modellutbudet blev gigantiskt. Han var den sista bilchefen som hjälpte till att bygga fordonen själv.
Hans avgång 2015 skedde efter en maktkamp med dåvarande Volkswagen-chefen Martin Winterkorn och bara fem månader efter han lämnat styrelsen briserade dieselgate. Piëch har sagt sig vara ovetande till manipulationerna, men meddelat att Volkswagens chefer med Winterkorn i spetsen kände till skandalen tidigare än vad de erkänt.

Under 2017 sålde Ferdinand Piëch större delen av sina aktier i Volkswagens moderföretag Porsche SE till andra i släkten Porsche-Piëch. Han fick cirka en miljard euro för sina aktier.

Enligt obekräftade rykten var han köparen till världens enda Bugatti La Voiture Noire, hyperbilen som kostar 180 miljoner kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com