Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo visar framtiden med Concept 26

Ska ge föraren mer frihet

Ett koncept som ska sudda bort det tråkiga i körningen.
På Los Angelesmässan visar Volvo upp sin senaste teknik.
Men det är inte någon bil, nej istället är det en framtid där föraren har mer frihet.

Volvo satsar hårt på självkörande bilar och om två år ska de 100 första rulla i verklig trafik i Göteborg.
Nu på bilmässan i Los Angeles visade de upp hur den självkörande tekniken kan förhöja körupplevelsen. Detta genom att sudda bort det tråkiga pendlandet och långa malandet vid motorvägskörning – och låta föraren ägna tiden åt nått vettigare.

Konceptet kallas för 26 och namnet kommer av att den genomsnittliga pendlingstiden till arbetet är 26 minuter.
– Vår forskning visar tydligt att vissa personer kommer att vilja använda sin pendlingstid åt något kreativt när de använder helautonom körning, medan andra bara kommer att vilja luta sig tillbaka och koppla av, surfa på internet eller lyssna på musik. Autonom körning gör allt detta möjligt. Detta är vad Concept 26 har tagit tillvara genom att förändra hela körupplevelsen, säger Robin Page, chef för interiördesign på Volvo Cars.

En av huvuddelarna i konceptet är en helt ny stolsdesign. Sätet ska ”omfamna föraren” under växlingsfasen mellan lägena: ”Kör”, ”Var kreativ” och ”Koppla av”. När man väljer att delegera själva körningen till bilen – så dras ratten in, stolen fälls bakåt och en stor skärm fälls ut från instrumentpanelen.
Enligt Volvo så öppnar autonom körning upp helt nya möjligheter och krav på hur en bil ska vara utformad och fungera.
– Vi har arbetat hårt för att förstå de utmaningar och möjligheter som autonoma bilar kommer att innebära för människor de kommande åren. Vår flexibla inställning till teknik och konstruktion, som möjliggjorts med vår nya skalbara produktarkitektur, gör att vi är redo att förverkliga detta koncept, säger Peter Mertens, utvecklingschef på Volvo.

Foto: Volvo

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com