Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo utvecklar känguru-skydd

Ska minska olyckorna ”down under”

Krockar med kängurus i Australien kostar landet 638 miljoner kronor varje år.
Nu ska svenska Volvo utveckla en teknik i sina bilar för att undvika dessa kollisioner.
– Om föraren inte är uppmärksam kommer bilen varna föraren och så småningom ingripa med en hård inbromsning, säger säkerhetsingenjören Martin Magnusson.

20 000 olyckor. Så många bilolyckor sker i Australien varje år och det kostar landet 638 miljoner kronor i försäkringskostnader.
Nu ska svenska Volvo Cars utveckla en teknik som gör att deras nya bilar ska upptäcka pungdjuren utmed motorvägarna i Australien.
Just nu är ett säkerhetsteam i utkanten av Canberra för att studera djurens rörelse, för att samla på sig data och information till den kommande tekniken.

Hur ska tekniken fungera?
En sensor med radar ska sitta i bilens grill som scannar av vägen på rörliga objekt. En kamera, placerad i vindrutan jobbar parallellt med sensorn för att hjälpa datorn att registrera vilket håll djuren rör sig.
När en kollision är förestående slår systemet automatiskt på bilens bromsar. Det tar 0,05 sekunder för systemet att reagera, mot den mänskliga reaktionen som ligger på 1,2 sekunder.
– Medan Volvo Cars fotgängar-teknik är utvecklad för stadskörning, så kommer denna att fokusera på situationer på motorvägar. Kängurur är mycket oförutsägbara djur och svåra att undvika, men vi är övertygade om att vi kan förbättra vår teknik för att upptäcka dem och undvika kollisioner, fortsätter han. Vi är bara i början av vad som är möjligt, säger Volvo Cars säkerhetsingenjör Martin Magnusson.
– Denna typ av teknik ska inte ta bort ansvaret från föraren. Om föraren inte är uppmärksam kommer bilen varna föraren och så småningom ingripa med en hård inbromsning, fortsätter han.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com