Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo Cars vd: Då får EX30 premiär

Ska locka en yngre målgrupp

Större
Stäng
  • Jim Rowan, vd för Volvo Cars, och siluetten av EX30 som skymtades i slutet av EX90-presentationen i höstas.
    Jim Rowan, vd för Volvo Cars, och siluetten av EX30 som skymtades i slutet av EX90-presentationen i höstas.
  • Jim Rowan, vd för Volvo Cars, och siluetten av EX30 som skymtades i slutet av EX90-presentationen i höstas.

Det har hintats, det har tisslats och det har tasslats.

Men nu har Jim Rowan, vd för Volvo Cars, sagt när kommande mini-suven Volvo EX30 får världspremiär.

– Den 15 juni eller något i år, säger han enligt den australiensiska sajten Carsales.

Den 9 november förra året presenterades Volvos stora och dyra elbil Volvo EX90.

I slutet av denna presentation kunde tittarna se siluetten av en annan bil. Rättare sagt en mindre, eldriven suv kallad EX30.

Volvo har ju lovat att släppa en ny elbil varje år och detta är nästa pjäs i det arbetet. För nu har Volvo Cars vd Jim Rowan bekräftat att premiären ska ske i mitten av juni i år.

Vill locka yngre personer

Det är för australiensiska Carsales som detta bekräftande görs. Och till sajten säger han vidare att denna mindre suv spelar en stor roll för Volvos arbete framåt.

– Åldersdemografin som vi har på Volvo är betydligt äldre än vi hade velat. Vi hade velat få fler yngre personer in i varumärket, säger Rowan till Carsales.

Vidare menar Rowan att EX30 kommer att ligga på en bra prisnivå som en instegsmodell, där man får en väldigt säker bil för pengarna som ger en hygglig räckvidd och har en bra storlek, även om den blir mindre än XC40.

– Då kan vi prata med helt andra demografiska grupper, förmodligen för första gången, och den yngre gruppen kommer troligtvis vara de som handlar mer online, säger han och åsyftar prenumerationstjänsten.

Annan plattform än EX90

Från officiellt håll har det inte sagts mycket om kommande Volvo EX30. Men kraftigt maskerade prototyper har setts i Kina och ska enligt rapporterna ha ett formspråk som liknar det hos EX90, fast i mindre dimensioner givetvis.

Dock tyder det mesta på att EX30 inte ska dela samma tekniska plattform som EX90, utan snarare baseras på Geely-utvecklade SEA-plattformen; en plattform som delas av bilar som Smart #1 och Zeekr 001.

Storleksmässigt hamnar den en klass under Volvo XC40. Måttmässigt har flera medier skrivit om cirka 420 centimeter på längden, omkring 180 centimeter i bredd och en höjd på ungefär 160 centimeter. Men i det här läget är det siffror som ska tas med en nypa salt då ingenting är officiellt.

Klart är däremot att Volvo EX30 ska tillverkas i Kina.

Fortsättning följer.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com