Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är Volvo EX90: "En ny era"

Familjebilen går på över miljonen

Större
Stäng
  • Volvo EX90
  • Volvo EX90
  • Volvo EX90
  • Volvo EX90
  • Volvo EX90
  • Volvo EX90
  • Volvo EX90
  • Volvo EX90

En sjusitsig helelektrisk SUV som sätter säkerheten först.

Volvo EX90, bilen som ska ersätta XC90, är här.

Och den kan beställas nu – för över en miljon kronor.

Ett pressuppbåd från hela världen hade samlats i Kungsträdgården – och strax över 20 000 personer hade samlats på Youtube för avtäckningen av Volvo EX90 på onsdagseftermiddagen. Tyvärr för Volvos blev det ingen felfri start då ljudet från musikakten inte hördes ut.

Men till slut ljöd tonerna från Queens ”Don’t stop me now” – och några fler stopp blev inte under presentationen av Volvos nya flaggskepp.

Jim Rowan, vd på Volvo, höll inte igen.

–  Det här är inte bara lanseringen av en ny Volvo, utan av en ny era.

Safety first

Volvo EX90 är en sjusitsig helelektrisk SUV med, enligt egen utsago, en högre säkerhetsnivå än i någon annan Volvo. Som Bytbil har rapporterat om tidigare har den en osynlig säkerhetssköld som möjliggörs av en avkänningsteknik såväl utvändigt som invändigt. Det rör sig om sensorer som kameror, radar och lidar som är anslutna till bilens kärndator där Nvidia Drive kör Volvos egenutvecklade programvara som skapar en 360-graders vy av världen i realtid. Bilens lidar ska kunna se föremål på flera hundra meters avstånd.

Även inne i bilen känner speciella sensorer och kameror av koncentrationen i förarens blick genom egenutvecklade algoritmer. Genom ett lätt motstånd i ratten ska bilen kunna varna föraren i ett första läge, och sedan med ökad kraft. Och om föraren skulle somna eller bli sjuk under körningen, ja då är EX90 utformad att stanna säkert vid vägkanten – och ringa efter hjälp.

0-100 km/h på 4,9 sekunder

EX90 är den första modellen som byggts från grunden på Volvos helt nya elbilsplattform SPA2 och presenteras med två olika drivlinealternativ. Båda är fyrhjulsdrivna med två elmotorer för fram- och bakhjulsdrift.

Instegsversionen, vilket är den initialt tillgängliga versionen, heter EX90 Twin motor. Den ligger inne med 300 kW (408 hk) och 770 newtonmeter. Denna upplaga gör 0-100 km/h på 5,9 sekunder.

Twin Motor Performance heter toppalternativet och här ligger totaleffekten på 380 kW (517 hk) och 910 newtonmeter i maxvrid. Den är sekunden snabbare från 0 till 100 km/h (4,9 sekunder). Bägge versionerna är begränsade till en toppfart på 180 km/h.

Räckvidd upp emot 60 mil

Batteripaketet är på 111 kWh brutto och 107 kWh netto, precis som i Polestar 3. Enligt Volvo ska man kunna köra upp till 60 mil på en laddning, enligt WLTP. Bilen laddas från 10 till 80 procent på mindre än en 30 minuter om den snabbladdas med maximal effekt på 250 kW.

Volvo EX90 har även dubbelriktad laddning (V2G) och kan exempelvis användas som en strömkälla för hemmet eller ladda en annan elbil.

Det trycks också en hel del på återvunnet material. I siffror snackar vi om 15 procent återvunnet stål, 25 procent återvunnen aluminium och 48 kilo återvunnen plast och biobaserade material, vilket ska motsvara cirka 15 procent av den plast som används i bilen.

Priset: Över 1 miljon

Det är en rejäl bil storleksmässigt. Med sina över fem meter på längden (503,7 cm) är den omkring decimetern längre än XC90. Bredden mäter 197,4 cm och på höjden är den 174,7 cm. Totalt väger den 2,8 ton.

Försäljningen av Volvo EX90 startar med omedelbar verkan, idag den 9 november. I Sverige kommer bilen att kosta från 1 085 00 kronor – eller 14 995 kronor per månad för ett abonnemang, där service, underhåll, försäkring och mer ingår.

Just nu står det på Volvo Cars att leveranstiden är 16–18 månader.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com