Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo EX90 – enda batteriet du behöver

Kan potenitellt stötta elnätet

Större
Stäng
  • Foto: Volvo
    Foto: Volvo
  • Foto: Volvo

Med Volvo EX90 ska det vara möjligt att kunna ladda olika elektriska prylar, men även stötta elnätet.

9 november avtäcks efterträdaren till Volvo XC90, Volvo EX90. Det kommer enligt den svenska biltillverkaren vara den säkraste Volvobilen någonsin.

Nu har den svenska tillverkaren avslöjat en ny funktion som kommer finnas i EX90 – bi directional charging. Dubbelriktad laddning har enligt Volvo potential att bidra till att minska belastningen på elnätet. Dessutom kan energianvändningen bli billigare, mer hållbar och effektivare. Tillsammans med andra elbilar kan de utgöra ett virtuellt kraftverk. Samtidigt ska det kunna tillgodose energibehovet i ditt hem.

Ska hjälpa urladdade Volvobilar

När bilen är urkopplad förvandlas EX90 till ett batteri på hjul som hjälper till med el till matlagning, musiksystem eller elverktyg. Modellen är den första från Volvo som har en hårdvara för dubbelriktad laddning installerad.

Inledningsvis kommer funktionen erbjudas på utvalda marknader. Volvo Cars app kommer även göra det möjligt att ladda bilen när efterfrågan från nätet är lågt och ska på så sätt även få ner priset. Förutom hemmet, ska även Volvobilarna kunna hjälpa andra Volvobilar om de har laddat ur.

– Med Volvo EX90 kan du driva ditt liv. Du kan använda batteriet på många olika sätt, från att underhållsladda din elcykel när du är på resa, till att ansluta en elektrisk spis när du campar. Bilen kan till och med driva ditt hus under de timmar på dygnet då spotpriset på el är högt, säger Oliver Loedel, Head of Electrification Ecosystem

Volvo förklarar hur dubbelrikad laddning fungerar. Foto: Volvo

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com