Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo P1800 lovordas efter första provkörningarna

Hyllas för sin balans och prestanda

Domen över Volvo P1800 Cyan är väldigt god efter at de första provkörningarna av modellen som olika tidskrifter har publicerat. Den får beröm för sin balans, prestanda, men även växellådan får beröm.

Volvo P1800 Cyan visades upp tidigare i höst och är en uppdaterad av den klassiska modellen från Volvo som firar 60 år i år. Nu har de första provkörningarna börjat publiceras och bilen får mycket beröm. 

John Mahoney på Auto Express har provkört Volvo P1800 och han menar att Cyan har rättat till en av de största felen i bilens historia genom att ge P1800 den prestanda som dess utseende alltid har krävt. 

Nu har den både utseende och effekt nog att utmana både Jaguar E-type men även Ferrari 250 GTO. Joh Mahoney menar att den är extremt dyr, men de som har råd att köpa en kommer ha varje tillfälle att njut av bilen. 

Det är 60 år sedan P1800 lanserades och hyllningen av modellen ser ungefär likadan ut som originalet förutom några små detaljer, men det är långt ifrån sanningen menar skribenten.

LÄS MER: Unik Volvo P1800: ”En av de första ut ur fabriken”

Det mest häpnadsväckande med bilen är vad som lurar under motorhuven, Den turboladdade fyrcylindriga motor från WTCC-mästerskapsvinnande Volvo S60 T1. Och motorn producerar ännu mer kraft än racerbilen: 413 hästkrafter och 450 Nm i vridmoment, en hyfsad skillnad från originalet: 105 hästkrafter och 140 Nm. 

Volvo P1800 Cyan får beröm av Linus Pröjtz som är reporter på Teknikens Värld Han menar att det är ett makalöst bygge som Cyan har tillverkat och bilen generar både balans, känsla och respons, i kombination med en bra motor. Samtidigt så lockar bilen med sin design. Även växellådan får mycket beröm, för just känslan. P1800 Cyan är byggd av entusiaster, för entusiaster. 

”Man strävar efter följsamhet kombinerat med prestanda, balans kombinerat med respons. Och allt detta inbäddat i det viktigaste av allt – ett stort mått av känsla. I stort som smått. Jo, jag säger det igen – P1800 Cyan har fått mig på fall” kommenterar Linus Pröjtz. 

Även Matt Prior på Autocar delar ut beröm:

 ”Med ett sådant lugn i chassit och jämnhet i styrningen kommer växelspaken. Spaken rasslar ganska ofta, men rör sig mellan växlarna mer som en hastighetsregulatorn på en gammaldags pelarborr eller svarv, än en bils växellåda. Jag kan inte komma ihåg att senaste gången växlade var ett så här stort nöje. Hela upplevelsen engagerar som ingenting modernt på den här sidan av en Caterham, Ariel eller Lotus Elise.”

LÄS ÄVEN: Volvo-klassikern räddad – efter 41 år

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com