Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo P1800 Cyan – en uppdaterad racingklassiker

Hyllas av Top Gear: "Svensken i våra drömmar"

Cyan Racing, den officiella motorsportpartnern till Geely, har lagt sina händer på en svensk racingklassiker.
Resultatet är Volvo P1800 Cyan – en nygammal ikon med 420 hästkrafter som väger blott 990 kilo.

I början av året firade den legendariska sportkupén Volvo P1800 60 år. Tekniken kom från Volvo Amazon och Pelle Petterssons design gjorde bilen till en succé runt om i världen. Inte minst fick den glänsa i rampljuset när Roger Moore rattade bilen i den kända tv-serien ”Helgonet”.

Nu riktas blickar världen över åter igen mot den nygamla modellen i form av Volvo P1800 Cyan. Det är alltså en uppdaterad prestandaversion av klassikern. Bakom bilen står Cyan Racing, som till en början var Volvos officiella motorsportpartner och numera är officiell motorsportpartner till Geely-koncernen.

Denna Volvo P1800 Cyan, som hade sin premiärvisning under onsdagen, har kolfiber integrerat i chassistrukturen. Av den anledningen väger bilen bara 990 kilo. Under huven grymtar en 2-0,liters fyrcylindrig turbomotor på 420 hästkrafter och 455 Nm. På sin hemsida skriver Cyan Racing att motorn kan varva till 7 700 r/minuten.

Flera olika motoralternativ diskuterades under tillverkningsprocessen. Cyan Racing övervägde bland annat en rak sexa och originalet; en Volvo B18. Det pratades till och med om att kasta in en elmotor.

– Vi kunde förstås ha byggt en elektrisk Volvo P1800 fylld med den senaste teknologin, komforten och lyxen. Men det var inte vad vi ville ha. Vi bestämde oss för att sakta ner tiden och frysa en del av det i vår egen tidskapsel. Att ta det bästa från det gyllene 60-talet och kombinera det med vad vi kan åstadkomma i dag behåller en ren men också en förfinad körupplevelse, säger Christian Dahl, vd och grundare av Cyan Racing.

Även om bilen presenterades för mindre än ett dygn sedan har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Välrenommerade Top Gear beskriver den till exempel som ”Svensken i våra drömmar”.

För den som inte vill spotta upp miljontals kronor för en nygammal racingbil förblir det nog också en dröm. Vi Bilägare rapporterar nämligen att prislappen på Volvo P1800 Cyan, som ska byggas i en begränsad upplaga senare i år, kommer att ligga på 500 000 dollar, vilket betyder runt 4,3 miljoner kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com