Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo lanserar nya snålare motorer

Snålt behöver inte innebära svagt.

Nu ansiktslyfter Volvo nästan hela modellprogrammet med uppdaterade dieselmotorer. En hel del får miljöstämpel – där D5:An om 215 hästar mäktar med just detta i S60.

Volvo lanserar nya motorer Snålt behöver inte innebära svagt. Nu ansiktslyfter Volvo nästan hela modellprogrammet med uppdaterade dieselmotorer. En hel del får miljöstämpel – där D5:An om 215 hästar mäktar med just detta i S60.
Volvo lanserar nya snålare motorer
Snålt behöver inte innebära svagt. Nu ansiktslyfter Volvo nästan hela modellprogrammet med uppdaterade dieselmotorer. En hel del får miljöstämpel – där D5:An om 215 hästar mäktar med just detta i S60.

Du är på jakt efter en Volvo – men vill absolut ha den miljöklassad. Tidigare har alternativet varit DRIVe-motorn på 115 hästkrafter, en motor som i vissa fall lämnade en hel del att önska. Men nu kommer alternativ. Inför modellår 2013 har Volvo uppdaterat S60, V60, V70, S80, XC60, XC70 med snåla nyheter.
– De konventionella diesel- och bensinmotorerna fortsätter spela en stor roll i vår miljöagenda. De senaste två åren har vi sänkt koldioxidutsläppen för våra diesel- och bensinmodeller med 13 procent och inför 2013 kommer flera nya förbättringar”, säger Peter Mertens, vicechef för forskning och utveckling på Volvo.

En av nyheterna är en ny femcylindrig tvålitersdiesel. Motorn går under namnet D3, har 136 hästkrafter och 350 Nm och kommer att erbjudas till S60, V60, V70 och S80. Som tillval kan man få till en automatlåda, men start/stopp-system sitter som standard. Utsläppen med D3:an stannar på 114 gram koldioxid per kilometer för manuell låda och 119 gram för de som väljer automaten. Även XC60 går att få med den nya D3-motorn, men här har Volvo inte släppt utsläppsuppgifterna.

Kvar blir även D2-motorn om 115 hästkrafter, och självfallet kommer den även framöver klara av miljöstämpeln. För de som tycker att både D2 och D3 känns lite för effektsvaga finns det starkare alternativ. Både D4:an på 163 hästar kvalar in under miljögränsen i S60, V60, V70 och S80 – men då enbart i kombination med manuell låda. Som grädde på moset kan man även få D5-motorn med 215 hästkrafter miljöklassad – men då endast i S60:n.

Utöver motoruppgraderingen berättar Volvo även om att de kommer att lägga till tre nya säkerhetssystem till sin redan digra lista. Den första är ett system som läser av vägskyltar, det andra är aktiva strålkastare som automatiskt ska slå på helljuset när det behövs. Det tredje säkerhetssystemet känner igen när man kommer till en tunnel – och då slås halvljuset på (en funktion som kanske främst riktar sig till andra marknader än den Svenska).

För de som nu känner sig övertygade om att en ny Volvo är en bra investering – innan sommaren ska de uppdaterade modellerna finnas ute hos handlarna.

redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com