Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo först ut – skrotar bilnyckeln

Snart är den fysiska nyckeln ett minne blott

Glömt bilnyckeln? Ingen fara, det löser du med mobilen.
Volvo kommer snart helt skippa den fysiska nyckeln – och som första märke i branschen erbjuda nyckelfria bilar från 2017.

Det är en mobilapp som kommer ersätta den klassiska bilnyckeln. Och förutom att den gör att man slipper den otympliga hanteringen av ett fysiskt föremål, det ska ge bilägarna bättre flexibilitet.

Appen gör att flera personer kan ha tillgång till bilen, eller att en person kan ha tillgång till flera bilar. Möjligheterna är stora och i appen kan man göra precis allt som nyckeln löser i dag.
Men det är bara början,

Systemet är anpassat för exempelvis hyrbilsföretag och man kommer kunna boka och betala en hyrbil genom den. Exempelvis ska man kunna hyra en bil vid en flygplats någonstans i världen, när man kommer fram så kan man enkelt kunna hitta bilen via gps, låsa upp den och sedan köra iväg.
Inte nog med att det minimerar arbetsinsatsen som krävs för hyrföretaget, det gör det även smidigare för kunderna.
Det kommer även vara enkelt att låna ut sin bil, utan att behöva träffas för att lämna ut nyckeln.
– På Volvo använder vi inte teknik för teknikens skull. Ny teknik ska göra livet lättare för våra kunder och spara tid. Vi har andra mobilitetskrav nuförtiden och kunderna förväntar sig att det ska vara enkelt att få åtkomst till bilarna. Den innovativa tekniken med digitala nycklar förändrar hur vi får åtkomst till och delar våra Volvobilar från grunden. I stället för att bilarna ska stå stilla på en parkeringsplats hela dagen kan de användas oftare och effektivare av någon annan som ägaren skickat en nyckel till, säger Henrik Green, på Volvo.

Under året kommer Volvo att pilottesta tekniken tillsammans med bilpoolen Sunfleet. 2017 kommer några bilar att utrustas med tekniken, men hur många och vilka modeller det handlar om är inget tillverkaren avslöjar nu.

Foto: Volvo
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com