Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo Amazon fyller 60

Befäste Volvo som exportmärke

Med Amazon etablerade sig Volvo på allvar som exportmärke och gjorde krocksäkerheten till sin. Nu fyller modellen 60 år och vi säger grattis!

I den grekiska mytologin var amasonerna skytiska kvinnokrigare, döttrar till Ares som slogs mot Akilles. Dessa fick vara förebild när Volvo lanserade sin nya modell i början av september 1956. Med vacker linjeföring och aggressiva exportambitioner var namnet väl valt.

Men en tysk mopedtillverkare hann före. Kreidler Amazone var en trampmoppe med linjer lika svepande som den nya, svenska bilens och namnet hade de registrerat på marknader där Volvo ville in. Så svenskarna fick sonika kalla sin bil för 121 i stället.

Formerna var tydligt influerade av den vackra Alfa Romeo 1900 och bakom dem stod den då blott 26-årige Jan Wilsgaard som skulle komma att prägla Volvos formspråk under nästan ett halvsekel. Under de första åren levererades Amazon (jo, den kom att heta så i folkmun, namnbytet till trots) i tvåtonslack med sirligt eleganta kromdetaljer.

Under åren skulle dock brukstonerna framhävas och under sin levnad fram till 1970 gick modellen från vacker balklänning till praktisk gummistövel. Hos de sista årsmodellerna var allt detaljarbete i pressad plåt.

På 121 följde sportmodellerna 122 och 123 GT samt en kombi. Mest känd är kanske Amazon för introduktionen av trepunktsbältet 1959. Under den här tiden etablerade sig Volvo som ledande i krocksäkerhet. Dessutom var Amazon den första modell som Volvo exporterade i större antal än vad som såldes på hemmamarknaden. När den gick i pension i juli 1970 hade 667.000 exemplar tillverkats och 60 procent hade sålts utanför Sverige.

Fortfarande finns nästan 5.000 Amazoner registrerade i Sverige. Vi säger grattis till dem!

Foto: Volvo Car Corporation
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com