Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Veteranbilen som är stekhet på Blocket

Nio av tio bilar säljs inom en vecka - se topplistan här

Veteranbilar är högvilt på Blocket. Hetast av dem alla är en riktig svensk klassiker. Nio av tio av den modellens bilar säljs inom en vecka.

Bilen det handlar om är Volvo Amazon.
– Många Amazoner köps av europeiska köpare och går på export samtidigt som de är eftertraktade av svenska köpare vilket gör att det är huggsexa om bilarna, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Våren är av tradition högsäsong för den som vill köpa ett entusiastfordon att förgylla sina somrar med. Under vårmånaderna ökar utbudet kraftigt på Blocket i takt med att bilarna tas fram ur sina vinteriden, ställs på, besiktigas och poleras upp.

Under de senaste åren har priserna på veteranbilar ökat, då fler och fler har fått upp ögonen för vilken rolig hobby en äldre bil kan vara. Samtidigt letar många spekulanter från Europa bil i Sverige,
vilket också har trissat upp priserna.

Blocket Fordon har tagit fram statistik för hur snabbt entusiastfordon som är äldre än 1970 säljs. Och det visar sig att en modell är helt i särklass. Vissa modeller av Volvo Amazon är så populära att nio av tio bilar är sålda inom en vecka. Det gäller alltså att vara snabb som köpare om man vill ha en Volvo Amazon.

– Många av de som var barn när Volvo Amazon var Sveriges populäraste bruksbil börjar komma i pensionsåldern och letar nu efter en hobbybil.

Dessutom står kronan lågt i kurs och köpare från Europa letar fina bilar i Sverige. Dessa två faktorer har gjort att efterfrågan och värdet på fina Amazoner gått upp, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Även äldre Chevrolet Corvette är en oerhört populär entusiastbil trots att medianpriset är en bra bit över en halv miljon kronor. 57 procent av bilarna säljs inom en vecka.

Tiderna när Saab 96 med tvåtaktsmotor var en billig bil är förbi. Nu är medianpriset 47 500 kronor för en 60-talare. För ett riktigt fint exemplar kan du få betala över 100 000 kronor.

– Många bilhandlare vi talar med säger samma sak: En stor andel av veteranbilarna säljs snabbt utomlands eftersom den svenska kronan står lågt. Den som har en fin veteranbil får riktigt bra betalt i dag. Säljarnas marknad alltså och för köpare gäller det att slå till snabbt, säger Tero Marjamäki.

Veteranbilarna som såldes snabbast första kvartalet 2019 (1970 och äldre) (sålda inom en vecka)

Volvo Amazon (90%)

Chevrolet Corvette (57%)

Saab 96 (50%)

Volkswagen 1200 (50%)

Chevrolet Bel Air (47%)

Volvo PV 544 (44%)

Chevrolet Impala (34%)

Cadillac DeVille (33%)

Volkswagen 1500 (33%)

Ford Mustang (30%)

Ford Thunderbird (29%)

Pontiac Bonneville (25%)

Volkswagen 1300 (25%)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com